Pozivaju mlade ulične umjetnike da se prijave

Telemach fondacija i Udruga Rezon najavljuju Street Art Mini akademiju u Mostaru

10.06.2023. 08:10 / Izvor: Akta.ba
mo

Telemach Fondacija i Udruga Rezon iz Mostara s ponosom najavljuju novi zajednički projekat - Street Art Mini akademiju.

Telemach Fondacija i Udruga Rezon iz Mostara s ponosom najavljuju novi zajednički projekat - Street Art Mini akademiju, koja će se održati od 23.6. do 16.7. u Mostaru.

Cilj Akademije je edukacija i zabava, s fokusom na street art i urbanu kulturu.

Namijenjena je talentovanim mladim umjetnicima iz Mostara starosne dobi od 15 do 25 godina, te umjetnicima od 18 do 25 godina iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine.

Polaznike Street Art Mini akademije očekuje saradnja s vodećim stručnjacima iz svijeta street arta i urbanog dizajna, predavanja iznimnih umjetnika, arhitekata i grafitera, kao i regionalno poznatih imena, a osim mentorstva pružit će i neizostavnu inspiraciju koje će ovim mladim ljudima pomoći u razvoju kreativnog potencijala.

"U fokusu djelovanja Telemach fondacije su mladi i njihova perspektiva. A mladi ljudi su uvijek puni snova koji su, opet, naša inspiracija. Tu smo da ih podržimo i ohrabrimo u njihovim nastojanjima da te snove ostvare, bilo da se radi o umjetnosti, edukaciji ili nečem drugom. Radovi street art umjetnika predstavljaju pravo osvježenje na ulicama gradova i sretni smo što smo partneri Udruge Rezon u organizaciji događaja koji će polaznicima pružiti sjajne prilike za edukaciju i networking", istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

Pohađanje Akademije je besplatno, uključujući repromaterijal za izradu umjetničkih djela i osvježenje za sve polaznike.

"Mnogo nam je značajna podrška da unapređujemo edukativni segment naše produkcije te da motiviramo mlade da osnažuju svoj kreativni potencijal kroz street art scenu i urbanu kulturu. Rezon rezidencija ovog ljeta postat će kreativni inkubator i mjesto novih susreta , a realizacija mini Akademije je idealna za zagrijavanje pred nadolazeći 12. Festival. Street Art Mini Akademija nam je vjetar u leđa da uspostavimo kontinuirane programe za mlade koji će povezivati, inspirirati i stvarati nove generacije urbanih umjetnika.", istakla je Marina Đapić predstavnica i umjetnička direktorica Udruge Rezon. 

Po završetku, polaznici će dobiti diplome koje će potvrditi njihovu strast i znanje u području street arta.

Vizija nam je obrazovati nove naraštaje uličnih umjetnika, a najbolji učesnici akademije imat će priliku učestvovati u aktivnostima ovogodišnjeg Street Arts Festivala u Mostaru, čiji je organizator Udruga Rezon.

Prijave na Street Art Mini akademiju su otvorene od 9. do 16. juna.

Za više informacija posjetite Facebook/Instagram stranicu Udruge Rezon ili kontaktirajte putem e-maila: udrugarezon@gmail.com.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave