Lider otkupa električne energije iz OIE

Hifa-Oil generalni sponzor Sarajevskog energetskog foruma 2024.

19.01.2024. 16:25 / Izvor: Akta.ba
hifa

Kompanija Hifa-Oil odlučila se da kao generalni sponzor podrži održavanje Sarajevskog energetskog foruma – SEF 2024.

Kompanija Hifa-Oil odlučila se da kao generalni sponzor podrži održavanje Sarajevskog energetskog foruma – SEF 2024 (Sarajevo Energy Forum) koji će se održati 30. i 31. januara 2024. godine u hotelu Hills na Ilidži. Kao jedan od lidera energetske tranzicije u BiH, Hifa-Oil svojim učešćem na ovoj konferenciji daje značajan doprinos prezentujući i dijeleći iskustvo stečeno kroz brojne projekte i dosadašnje uspjehe u energetskom sektoru, izgradnji solarnih elektrana i otkupu električne energije iz obnovljivih izvora.

Kompanija Hifa-Oil je u segmentu otkupa električne energije iz OIE (obnovljivih izvora energije) lider na tržištu u BiH te je prva privatna kompanija sa domaćim kapitalom koja je ušla na veleprodajno tržište električne energije u BiH i zemljama regiona, te uspjela da pristupi SEEPEX berzi električne energije u Srbiji. Otkup električene energije iz OIE u BiH kompanija Hifa-Oil trenutno vrši iz preko 400 elektrana među kojima su solarne elektrane, male hidrocentrale i elektrane na biomasu.  Svojom podrškom ovom segmentu energetskog tržišta u BiH Hifa-Oil nudi siguran plasman el. energije za sve one subjekte zainteresovane za proizvodnju električne energije iz OIE.

Potrebu da se pomogne energetska tranzicija naše zemlje, kao i rastuću potrebu tržišta za partnerom u segmentu obnovljih izvora, kompanija Hifa-Oil prepoznala je godinama unazad te osnovala sektor Euro Solar koji nudi kompletna rješenja za izgradnju fotonaponskih elektrana po principu „ključ u ruke“. Euro Solar je za kratko vrijeme uspio ostvariti zavidne rezultate te iza sebe ima brojne završene projekte izgradnje solarnih elektrana širom BiH, među kojima su neke od najvećih fotonaponskih elektrana u BiH: Swisslion u Trebinju - solarna elektrana na površini krova od preko 20.000 m2 , Bingo City Centar u Sarajevu, hoteli Hills i Hollywood na Ilidži, Shopping centra Plaza u Mostru, brojne solarne elektrane na području Hercegovine itd.

Ukupno je do sada Euro Solar izgradio i pustio u rad preko 50 MW solarnih elektrana širom naše zemlje, a još brojni projekti su u toku. Kao ekskluzivni zastupnik za Huawei i SMA invertere, te solarne panele proizvođača Longi, Trina, Riesen i DAH Solar, Euro Solar osigurava najviši standard opreme za izgradnju solarnih elektrana. Osim na tržištu BiH izgradnja solernih elektrana vrši se i u zemljama regiona, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, a mogućnost za otkup proizvedene električne energije ima u Crnoj Gori i Srbiji.

Upravo na ovaj način kompanija Hifa-Oil doprinosi većem interesovanju za obnovljive izvore energije, nudeći mogućnost ostvarivanja profita na jednostavan način kroz zaokružen proces od izgradnje solarnih elektrana do otkupa proizvedene električne energije kako na domaćem, tako i regionalnom tržištu.

Svoje uspjehe i rezultate kompanija Hifa-Oil rado će podijeliti na predstojećem SEF-u 2024. na kojem će kao generalni sponzor održati prezentaciju te učestvovati u panel diskusiji „Uloga virtuelnih elektrana u BiH i regionu u osiguranju ugovora za otkup el. energije iz OIE“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave