Projekt "Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije"

03.11.2014. 13:05 / Izvor: eKapija.ba
Projekt 'Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije'

Soja koja se uvozi u EU se danas prije svega uzgaja u Južnoj Americi i najvećim dijelom je genetski modificirana. Kako bi pokrila manjak proteina u stočnoj hrani, EU ovisi od godišnjeg uvoza od cca. 23 miliona tona sojine sačme i 12,5 miliona tona sojinog zrna.

Soja je postala centralna tema za evropsku poljoprivredu, industriju stočne hrane i prehrambenu industriju. Soja koja se uvozi u EU se danas prije svega uzgaja u Južnoj Americi i najvećim dijelom je genetski modificirana. Kako bi pokrila manjak proteina u stočnoj hrani, EU ovisi od godišnjeg uvoza od cca. 23 miliona tona sojine sačme i 12,5 miliona tona  sojinog zrna. Oko dvije trećine uvoza se sastoji od genetski modificirane soje, čije negativne ekološke i socijalne posljedice su poznate i čest predmet rasprava.  Stoga nabavka soje iz klasičnih zemalja uzgoja u velikoj mjeri ne odgovara više željama evropske prerađivačke industrije te potrošačima.

Polazna tačka Dunav Soja Inicijative (DSI) je poticanje uzgoja i certifikacije genetski nemodificiranih zrna soje koja su proizvedena u skladu sa određenim standardima kvaliteta u Dunavskoj regiji, kako bi na taj način doprinijela "kvalitetnoj proizvodnji genetski nemodificirane stočne hrane sigurnog porijekla.“

Imajući to u vidu, ministri poljoprivrede Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovenie, Švicarske i Baden Würtemberga su 2013. godine potpisali takozvanu  "Deklaraciju Dunav Soja“ i na taj način potvrdili svoju volju da potiču uzgoj i prodaju genetski nemodificiranu kvalitetnu soju u svojim zemljama.

U ovom kontekstu, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH finansiranog od strane njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju je počeo sa implementacijom projekta Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije. Ovaj projekat se implementira u Srbiji i Bosni i Hercegovini u uskoj suradnji sa DSI  koja podržava ekonomski, ekološki i socijalno održivu proizvodnju genetski nemodifikovane soje u tim zemljama. Namjera je ojačati konkurentnost poljoprivrede i ruralnih faktora, kroz razvoj održivih poslovnih modela za male i srednje poljoprivrednike, ustupiti potrebna znanja kroz programe obuke i osnivanje razvoja partnerstva sa privatnim sektorom.

GIZ organizuje predstavljanje samog projekta kao i projektnih aktivnosti i ciljeva u Banja Luci 05. novembra u Hotelu Bosna, s početkom u 10.00 sati.

Ovom prilikom u okviru projekta će se predstaviti i prve projektne aktivnosti, koje će se biti i predmet diskusije sa relevantnim političkim predstavnicima I projektnim partnerima.  Ovom događaju ce prisustvovati predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kao i predstavnici Dunav Soja Asocijacije, i time doprinijeti realizaciji samog projekta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave