Inkluzija trening za nastavno osoblje​

11.12.2018. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Inkluzija trening za nastavno osoblje​

Konzorcij projekta zemalja koje učestvuju u ovom projektu cijelu godinu se pripremao za treninge nastavnog i nenastavnog osoblja.

Poštovani, sa zadovoljstvom vas obavještavamo da Erasmus+ Projekt "Inclusion" K2 ( izgradnja kapaciteta visokog obrazovanja) u kojem je Univerzitet u Travniku jednakopravan partner, ulazi u ključne aktivnosti koje imaju za cilj prkatično manifestirati i utjecati na važnost inkluzivnog učenja i podučavanja. 

Konzorcij projekta zemalja koje učestvuju u ovom projektu cijelu godinu se pripremao za treninge nastavnog i nenastavnog osoblja, te alate koji će cjelokupan proces i pristup inkluzivnom učenju  i podučavanju približiti svojim institucijama. 

Da posjetimo, u okviru Deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine se proklamira i postavlja uslov za ostvarenje temeljnog prava čovjeka, a to je prava na besplatno osnovno obrazovanje za svu djecu. Zemlje Europe i svijeta naglašavaju važnost inkluzije u obrazovanju na svim razinama odgojno-obrazovnog sistema, pa tako i visokoškolskog, kroz svoje nacionalne kurikulume i druge dokumente obrazovne politike. Obrazovna inkluzija je zahtjev koji proširuje i produbljuje odgojni model integracije djece, kako sa poteškoćama u razvoju, tako i širok pristup maginiziranim grupama i posebnim modelima učenja u okviru posebnih i ranjivih grupa. 

S tim u vezi, konzorcij projekta Bosne i Hercegovine (Univerztet u Travniku i Univerzitet u Tuzli), zajedno sa Univerzitetima u Armeniji, organizuje raionice, treninge za nastavno i nenastavno osoblje. 

Radionice u Travniku, održat će se u dva bloka na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku.

Prvi blok za nastavno osoblje, obuhvatit će proces inkluzivnog učenja i podučavanja u oblastima razumijevanja inkluzije u cjelosti, inkluzivne učionice, inkluzivnog kurikuluma i inkluzivnog načina predavanja. U okviru prvog bloka za nenastavno osoblje, radionica će obuhvatiti procese inkluzivne administracije, komunikacije sa studentima i potrebnih resursa. Pomenuti I blok održat će se 12.12.2018. godine, srijeda od 15h. 

Drugi blok radionica, koji je planiran za subotu 15.12. 2018. godine, koncipiran je po modelu "kako uključiti svakoga u proces učenja". Za nastavno osoblje pripremljene su mnoge case study aktivnosti, primjeri iz prakse i alati koji mogu pomoći u prosesu inkluzivnog podučavanja. Univerzitet u Travniku, dao je dodatni doprinos, te kreirao i radionicu za studente zbog kojih je ovaj projekat u konačnici i postoji. 

Predavači spomenutih radionica su ljudi koji su od početka uključeni u ovaj projekat, a što je najvažnije oni godinama sprovode procese inkluzivnog načina učenja i podučavanja, te kreiranja različitih modela za diferencirane grupe u procesima učenja i podučavanja. Oni su: prof.dr. Izet Rađo, doc.dr.sci. Amra Tuzović, Mr. Maja Đurić, te dodatna pomoći i asistencija projektnog tima Mr. Amna Tuzović i Mr. Dijana Rađo. 

Veoma važan dokument kreiran o strane projektnog tima Inclusion projekta svih zemalja (Bosna i Hercegovina, Armenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Austrija) jeste "Vodič za inluzivno učenje i podučavanje" koji je kreiran tokom ove grodine, predstavlja dio održivosti samog projetka i čiji su dijelovi predstavljeni u Belgiji, Leuvn, u junu 2018. godine. 

Stručni tim Univerziteta u Travniku ( Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije) spreman je za izazov i promjena koje sigurno dolaze u savremene reforme obrazovnog procesa. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave