Neiskorišteni potencijali sistema centralnih grijanja i hlađenja u BiH

07.06.2019. 11:22 / Izvor: Akta.ba
Neiskorišteni potencijali sistema centralnih grijanja i hlađenja u BiH

Po prvi put u BiH, izrađena je studija koja sveobuhvatno analizira stanje postojećih sistema centralnih grijanja u BIH.

Potencijali unaprijeđenja centralnih sistema grijanja i hlađenja bit će jedna od ključnih tema sajma ENERGA 2019 koji će se održati u Sarajevu od 11. do 13. juna ove godine u centru Skenderija.

Po prvi put u BiH, izrađena je studija koja sveobuhvatno analizira stanje postojećih sistema centralnih grijanja u BIH, uzimajući u obzir potrošnju energije, kao i tehno-ekonomske parametre njihovog poslovanja. Studija predviđa mogućnosti proširenja ovih sistema i definiše potencijale za korištenje obnovljivih izvora, mogućnosti kreiranja savremenih kogenerativnih postrojenja (istovremene proizvodnje električne i korisne toplotne energije u jedinstvenom procesu) i sistema koji koriste otpadnu toplotu.

U kakvom se stanju trenutno nalaze centralni sistemi grijanja/hlađenja Bosne i Hercegovine i koji su potencijali njihovog razvoja predstaviti će organizator sesije - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekat "Poticanje energetske efikasnosti u BiH" uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i eksperata angažovanih na izradi Studije.

Studija "Procjena potencijala za primjenu visokoefikasne kogeneracije, grijanja i hlađenja u BiH" bit će predstavljena u četvrtak, 13.06. sa početkom u 12 sati.

Panel diskusija između predstavnika vlasti, toplana, domaćih eksperata, investitora i međunarodnih organizacija, na osnovu pozdanih podataka iz Studije ponuditi će preporuke koje mogu poslužiti na putu savremenog razvoja ovog izuzetno važnog sektora za BiH.

"Za područja potencijalnog interesa za eksploataciju centraliziranih sistema i visokoefikasne kogeneracije urađene su i detaljne GIS (Geografski informacioni sistem) mape za 45 općina koje su važan izvor podataka za sve daljnje analize", navodi organizator.

Navedena studija treba da bude temelj budućeg planiranja svih većih energetskih postrojenja uspostavom obaveza provođenja analize troškova i koristi kod projektovanja ovakvih sistema, odnosno analize troškovne opravdanosti za sva postrojenja većih snaga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave