Neum domaćin konferencije 'Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH'

Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

Neum domaćin konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH"

Riječ je o kontinuitetu konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim pitanjima koji opterećuju dejtonsku Bosnu i Hercegovinu,

17.03.2021. 09:53 / Izvor: Akta.ba

Konferencija "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini" održat će se u četvrtak, 18. ožujka, u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Riječ je o kontinuitetu konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim pitanjima koji opterećuju dejtonsku Bosnu i Hercegovinu, priopćili su organizatori.

Konferencija će većim dijelom biti online uz manji dio sudionika uživo u Grand hotelu Neum s početkom u 10 sati. Link video streaminga bit će dostupan na web-stranici Sveučilišta u Mostaru.

Skup će otvoriti rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Marin Milković, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, te zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH, akademik Dragan Čović.

U okviru konferencije predviđena su tri panela.

"Europske političke vrijednosti kao pretpostavka trajne konsolidacije tranzicijskih društava" prvi je panel na kojemu će govoriti prof. Christopher Mccrudden, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prof. Francesco Palermo, prof. Jure Zovko, docent Dejan Vanjek i Josep Borrell. Moderator će biti Dražen Barbarić.

Na panelu "Federalizam kao sredstvo izgradnje višenacionalnog demokratskog društva" govorit će prof. Min Reuchamps, prof. dr. Sumantra Bose, prof. John Kincaid, prof. Eva Maria Belser, prof. Nico Steytler, prof. Alain Gagnon, prof. Allison Mcculloch i prof. dr. Gordon N. Bardos, dok će panel moderirati Sanja Vlaisavljević.

"Kako prevladati postkonfliktnost bh. društva integracijom u EU i NATO?" treći je panel na kojem će govoriti Gordan Grlić Radman, Miroslav Lajčak, Peter Sztaray, Eric Nelson, Johann Sattler, prof. Erhan Turbedar, Oliver Vsrhelyi i Mircea Geoana.

Moderator skupa je Josip Brkić, a zaključak konferencije donijet će akademik Mladen Bevanda.

Konferencija će povezati unutarnja politička pitanja s vanjskopolitičkim prioritetima BiH, koji su primarno prepoznati u procesima koji za svoje ishodište imaju članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Pružit će intelektualno napredan ambijent za ideje i razmišljanja koja obogaćuju i informiraju relevantne političke aktere u BiH i izvan nje, posebice s obzirom na trenutak održavanja konferencije kada je BiH na svojevrsnoj razdjelnici u smislu aktualnih procesa, a s ciljem razrješenja ključnih političkih izazova poput izmjena Izbornog zakona i potencijalnih izmjena Ustava.

Sudionici će tematizirati i federalizam kao sredstvo afirmacije demokratskih društava i njihove stabilizacije. Bez obzira na promišljanja je li BiH uopće potreban federalizam, razmatrat će se dostupne forme njegovog optimalnog ozbiljenja u mjeri u kojoj predstavlja odgovor na temeljne potrebe njenih naroda i u interesu izgradnje suživota, najavili su organizatori.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave