Čista energija za budućnost: Investicija koja povećava vrijednost svakog biznisa, kao i svakog doma

20.05.2022. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Konferencija

Korištenje solarne energije u Bosni i Hercegovini, na sreću, postaju sve popularnije.

Korištenje solarne energije u Bosni i Hercegovini, na sreću, postaju sve popularnije. Prednosti solarne energije su brojne, a danas se smatra jednim od najbrže rastućih i troškovno najisplativijih energetskih izvora na svijetu. Sa očekivanim poskupljenjima električne energije, raste interesovanje za ulaganje u projekte obnovljivih izvora, kako kod poslovne zajednice (poslovnih korisnika), tako i kod fizičkih lica.

Finansijski povrat i značajno niži mjesečni računi za električnu energiju glavni su razlozi za instaliranje solarnih panela na objektima. U konačnici, kada se govori o investicijama u solarne panele, oni se mogu smatrati dodatnom vrijednošću svakog pojedinačnog objekta, poput nove proizvodne hale, ili na primjer u domaćinstvu renovirane nekretnine, pa će ovakva investicija povećati vrijednost svakog pojedinačnog biznisa, ili  doma.

Tim povodom, ProCredit Bank BiH i kompanija ETMAX d.o.o. organizuju konferenciju “Čista energija za budućnost“ koja će se održati u utorak, 24. maja, 2022. godine, sa početkom u 10 sati, u prostorijama Područne privredne komore Banja Luka -  I sprat, u Banjaluci.

Konferencija se organizuje u cilju promocije savremenih sistema proizvodnje električne energije porijeklom iz obnovljivih izvora, odnosno energije Sunca, sa primarnom namjenom za vlastitu potrošnju, kao i za druge namjene. Također, predstaviće se mogućnosti sistema proizvođač - potrošač (Prosumer) kojem je posebna pažnja posvećena u  novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije.

Pravna  i fizička lica će prelazak na obnovljive izvore energije za vlastite potrebe, odnosno vlastitu proizvodnju i potrošnju električne energije lakše proći uz podršku sigurnih i provjerenih partnera sa iskustvom u ovoj oblasti. S druge strane, tržište i projekcije cijena električne energije ukazuju na trendove koji će dovesti do povećanja interesa za korištenje solarne energije, kao jedne od sigurnih i povoljnih alternativa.

Pred nama je novi, dugo očekivani investicioni ciklus u obnovljive izvore energije, a posebno u solarnu energiju, jer koncept kupac-proizvođač (prosumer) osigurava da svako od nas kao potrošač električne energije dobije priliku da energiju proizvodi.  

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije  je početkom godine usvojen u Republici Srpskoj, a uskoro se očekuje i usvajanje zakona u Federaciji BiH. Upravo će se na konferenciji “Čista energija za budućnost“ diskutovati i o praksama primjene zakona, olakšavanju administrativnih i finansijskih procedura u procesu energetske tranzicije, investicionim mogućnostima, kao i benefitima koji se mogu ostvariti.

Kroz prezentacije, zatim studiju slučaja Mljekare Pađeni iz Bileće i panel diskusiju stručnjaci, korisnici i investitori će govoriti o pametnoj investiciji u solarnu energiju, koja se dugoročno isplati. Ovom prilikom izlagači i učesnici će govoriti o projektovanju i izgradnji solarnih elektrana, uz sve praktične aspekte, od zakonskog okvira do finansiranja.

Svi zainteresovani pozvani su da se pridruže online webinaru „Čista energija za budućnost“ putem registracijskog formulara  i saznaju više o mogućnostima prelaska na solarno. Organizatori konferencije naglašavaju da je njihov cilj olakšati proces što je više moguće, vodeći računa o dizajnu, projektovanju, instalaciji, praćenju sistema i finansiranju ulaganja u solarnu energiju.

U nastavku se nalazi agenda konferencije:

09:30 - 10:00 - Registracija učesnika
10:00 - 10:05 - Uvodno obraćanje - voditeljica: Vesna Račić
10:05 - 10:25 - Predstavljanje organizatora - pozdravni govor: Siniša Maksimović, direktor ETMax d.o.o. i Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank BiH
10:25 -11:00 - Projektovanje i izgradnja solarnih elektrana - Marko Bilbija dipl.ing arhitekture- ETMax d.o.o.
11:00 - 11:25 – Program GEFF, Nihad Harbaš, GEFF tehnički ekspert za Bosni i Hercegovinu
11:25 – 11:40: Finansiranje investicija u obnovljive izvore energije, Maja Simić ProCredit Bank BiH
11:40 - 12:00 Kafe pauza I
12:00 - 12:35 –„ Prozjumeri“ - Dajana Milošević - Menadžer strateškog planiranja ETMax d.o.o.
12:35 - 13:00 - Solarne elektrana za vlastitu potrošnju - Mljekara Pađeni d.o.o.
13:00-13:50 – Panel diskusija: Čista energija za budućnost!
moderator: Aleksandar Branković - direktor Samita Energetke Trebinje SET
panelisti: - Siniša Maksimović - direktor ETMax d.o.o., Srđan Ožegović - član Uprave ProCredit Bank BiH, Sanja Rikalo - MH Elektroprivreda RS , Nada Milovčević – Ministarstvo energetike i rudarstva
13: 50 - 14:00 Završne riječi

O ORGANIZATORIMA

ProCredit Bank BH

ProCredit Banka BH nudi specijalizirano financiranje ulaganja u solarne elektrane za vlastite potrebe kompanija, komercijalne svrhe i fizička lica. Banka garantuje brzu procjenu potreba i finansijska rješenja prilagođena ovoj vrsti projekata. ProCredit Banka je razvojno orijentisana njemačka banka koja je više od 20 godina pruža finansijske usluge malim i srednjim kompanijama u BiH i fizičkim licima, uz individualan pristup svakoj kompaniji, jednako kao i investicijama pojedinaca.

ETMax d.o.o.

ETMax d.o.o. je elektrotehničko preduzeće osnovano u Banjoj Luci 2012. godine sa ciljem da implementuje i promoviše savremene sisteme proizvodnje električne energije. Glavni fokus kompanije je razvoj i implementacija sistema za proizvodnju električne energije iz neograničene energije sunca, poput projektovanja, razvoja i izgradnje fotonaponskih elektrana, hibridnih sistema za napajanje sa ciljem racionalizacije troškova, kao i potpuno autonomnih sistema napajanja u nepristupačnim područjima gdje je pristup javnoj mreži otežan ili potpuno onemogućen. Kompanija je generalni zastupnik austrijske kompanije FRONIUS, i njihovi ovlašteni prodajni i servisni partner, te ovlašteni distributer kompanije QCELL (Hanwha Group), godinama u nazad najvećeg proizvođača fotonaponskih modula.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave