HCCH konvencija o presudama iz 2019. godine će utrti put daljnjoj regionalnoj ekonomskoj integraciji

29.06.2022. 15:24 / Izvor: Akta.ba
Konferncija

Regionalni forum na temu "HCCH konvencija o presudama iz 2019. godine: perspektive za Zapadni Balkan" će biti održan 30. juna i 1. jula u Skoplju, Sjeverna Makedonija.

Jedan od UN-ovih ciljeva održivog razvoja je "promovisanje mirnog i inkluzivnog društva radi održivog razvoja, omogućavanje pristupa pravdi za sve i izgradnja efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija na svim nivoima". Preko 125 godina, Haška konferencija o međunarodnom privatnom pravu (HCCH) kreira i promoviše međunarodne instrumente koji omogućavaju lakši pristup pravdi i unaprjeđuju pravnu sigurnost u prekograničnim slučajevima putem progresivne unifikacije pravila međunarodnog privatnog prava. Najnoviji među ovim instrumentima je HCCH konvencija iz 2019. godine o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim i trgovačkim predmetima (HCCH konvencija o presudama iz 2019. godine).

Regionalni forum na temu “HCCH konvencija o presudama iz 2019. godine: perspektive za Zapadni Balkan ” će biti održan 30. juna i 1. jula u Skoplju, Sjeverna Makedonija. Ovaj događaj zajednički organizuju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kojeg finansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), i Centar za međunarodnu pravnu saradnju (CILC) kojeg finansira holandsko Ministarstvo vanjskih poslova, a u saradnji sa Haškom konferencijom o međunarodnom privatnom pravu (HCCH) i Međunarodnim sindikatom sudskih službenika (UIHJ).

Istaknuti predstavnici ministarstava pravde, ministarstava inostranih poslova, centara za edukaciju sudija, komora javnih izvršitelja i pravnih stručnjaka sa Zapadnog Balkana se okupljaju radi debate o prekograničnoj saradnji u građanskim i trgovačkim predmetima, budućim izgledima u pogledu načina poboljšanja mehanizma za priznavanje i izvršenje stranih presuda, te modaliteta kojim bi se mogli uključiti u HCCG konvenciju o presudama iz 2019.godine.

Ekonomska dinamika područja Zapadnog Balkana i značaj regionalne saradnje  nameću obavezu relevantnim zainteresovanim stranama da obezbijede pravnu sigurnost u složenim prekograničnim predmetima. Priznavanje i izvršenje stranih presuda je od iznimnog značaja za kreiranje i garantovanje pravne sigurnosti pošto je to ključni faktor za realizaciju prava fizičkih i pravnih lica u situacijama potrebe izvršenja presuda u različitim pravnim sistemima.

Regionalni forum će zvanično otvoriti Dr. Nikola Tupančeski, ministar pravde Republike Sjeverne Makedonije, Dr. Christophe Bernasconi, generalni sekretar Haške konvencije o međunarodnom privatnom pravu (HCCH), Jos Uitdehaag, potpredsjednik Međunarodne unije pravosudnih službenika (UIHJ), Dirk Jan Kop, ambasador Kraljevine Holandije i Tom Wittke u ime Anke Holstein, ambasadorice Savezne republike Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave