Suvremene tehnologije

Naučna konferencija u INTERA TP-u - Web3 i blockchain u BiH

24.01.2023. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Suvremene tehnologije

Neupitno je da tehnologija napreduje iz dana u dan, a tehnološke inovacije dovode do izmjena u poimanju svijeta kakav je do sada postojao.

Neupitno je da tehnologija napreduje iz dana u dan, a tehnološke inovacije dovode do izmjena u poimanju svijeta kakav je do sada postojao.

Suvremene tehnologije danas se primjenjuju u gotovo svim segmentima života, a noviteti kreirani kroz primjenu različitih tehnologija za rezultat imaju promjene u svim ekonomskim sektorima.

Jedne od sve češće spominjanih tehnologija su zasigurno i web3 i blockchain tehnologije koje, iako najčešće primjenjivane u financijskom sektoru, svoju primjenu pronalaze i u znanosti, znanstvenom sustavu, intelektualnom vlasništvu, javnoj upravi i drugim sektorima.

Globalni trendovi nameću njihovu primjenu poglavito u dijelu pohrane i prijenosa podataka koristeći ovaj decentralizirani sustav osiguran kriptografijom koji podatke čini privatnima, trajnima i provjerljivima.

Upravo o mogućnostima primjene, ali i stupnju razvoja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji i svijetu, govorit će se na novoj konferenciji Web3 & Blockchain u Bosni i Hercegovini koju zajednički organiziraju INTERA Tehnološki Park i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti. Konferencija, koja će se održati u svibnju 2023. godine u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka u Mostaru, bit će prilika za razgovor o najnovijim trendovima i primjerima primjene ovih tehnologija u različitim sferama.

Nakon prošlogodišnje konferencije o umjetnoj inteligenciji, i ova će konferencija nastaviti uhodanim stazama i, koristeći provjerene recepte za uspjeh, biti prilika znanstvenicima, inovatorima i zaljubljenicima u tehnologiju da prezentiraju svoje radove, istraživanja i inovacije.

Cilj konferencije je osvrnuti se na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini i regiji, ali i sudionicima približiti znanstveni pristup distribuciji i korištenju podataka općenito. 

Svi zainteresirani za predstavljanje vlastitog osvrta na primjenu ovih tehnologija u različitim sektorima prijaviti se mogu na sljedećem linku, a sažetak rada (na B/H/S i engleskom jeziku) s okvirnim pregledom korištene literature mogu dostaviti na tec@intera.ba.

Rok za prijavu izlaganja je utorak, 28.02.2023. godine do 23:59h.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave