PIT Safety 2023.

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu: Zdravlje zaposlenih zdravlje je kompanije

18.04.2023. 11:18 / Izvor: Akta.ba
PIT

Međunarodna organizacija rada (ILO) Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu ustanovila je 28. aprila / travnja 2003. godine.

Međunarodna organizacija rada (ILO) Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu ustanovila je 28. aprila / travnja 2003. godine. Kao organizacija članica UN, ILO je posvećena unapređivanju pristojnih uvjeta za rad, slobodu i jednakost, sigurnost i ljudsko dostojanstvo u produktivnom radu. Cilj obilježavanja ovog dana je promocija prava na radnom mjestu, podsticanje dostojnih mogućnosti zapošljavanja, jačanje socijalne zaštite i jačanje dijaloga o pitanjima vezanim za posao.

Svjetski dan zaštite na radu istovremeno je i snažna kampanja za podizanje svijesti „koja ima za cilj usmjeriti međunarodnu pažnju na rastuće trendove u području zaštite na radu i na veličinu povreda, bolesti i smrtnih slučajeva na radnom mjestu širom svijeta.“

Kultura zaštite na radu njeguje poštovanje prava na sigurno i zdravo radno okruženje na svim razinama, a vlade, poslodavci i radnici aktivno sudjeluju u osiguravanju sigurnog i zdravog radnog okruženja kroz sustav definiranih prava, odgovornosti i dužnosti pri čemu se najveći prioritet daje principu prevencije.

U Federaciji BiH od 2007. do 2017. godine  zabilježena su 93 smrtna slučaja, a prema Izvještaju Federalne inspekcije rada u 2018. godini u Federaciji BiH je bilo 11 smrtnih slučajeva. Povrede na radu, takođe, bilježe stalni rast i prelaze cifru od 1000 povreda godišnje, mada podaci nisu pouzdani, jer se mnoge povrede na radu ne prijavljuju. Zbog neadekvatnog prijavljivanja oboljenja uzrokovanih uvjetima rada teško je doći i do zvaničnih podataka o broju i vrstama prijavljenih profesionalnih bolesti u BiH.

Ako se usporede podaci o povredama na radu, smrtnim slučajevima i oboljenjima povezanim s radom s podacima Evropske agencije za statistiku (Eurostat), koja obrađuje podatke o broju smrtnih slučajeva i povreda na radu na 100.000 hiljada zaposlenih, u Federaciji BiH je taj omjer znatno veći od prosjeka.

Ove godine PIT konferencije pozivaju sve: budite dio kampanje podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja i sigurnosti uposlenih. S ciljem sticanja boljeg uvida, provodimo istraživanje domaćeg tržišta: svoje odgovore možete dostaviti putem linka.

Rezultate i zaključke istraživanja predstavit ćemo na „PIT Safety 2023“, konferenciji o zaštiti na radu i ergonomiji“ koja će se održati 26. aprila 2023. u Sarajevu. Podsjećamo, bit će ovo idealna prilika za okupljanje stručnjaka iz oblasti zaštite na radu, predstavnika kompanija, predstavnika vlasti i medija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave