Od 21. do 22. septembra

Festival "POWER OF SUSTAINABILITY 2023": Regionalni lideri održivog poslovanja u Mostaru

12.09.2023. 14:10 / Izvor: Akta.ba
POWER OF SUSTAINABILITY

Mostar će biti epicentar regionalnog održivog poslovanja od 21. do 22. septembra 2023. godine.

Mostar će biti epicentar regionalnog održivog poslovanja od 21. do 22. septembra 2023. godine, kada se regionalni i evropski lideri iz privatnog i javnog sektora okupljaju na skupu pod nazivom "POWER OF SUSTAINABILITY FESTIVAL 2023".

Ovaj prestižni događaj okupiće stručnjake, investitore i donosioce odluka s ciljem razmjene ideja i promovisanja održivog razvoja u regiji Zapadnog Balkana, u organizaciji Vijeća stranih investitora BiH i Tehnološkog parka "Intera", a uz pokroviteljstvo Grada Mostara i Federalnog ministarstva okoliša i turizma Bosne i Hercegovine.

Nasiha Pozder, Federalna ministrica okoliša i turizma BiH, te iskusna arhitektica i stručnjak za urbanizam, će podijeliti svoje bogato znanje i iskustvo u oblasti održivog urbanog razvoja.  Stevan Vuković iz Švicarske i Mirella Sidro iz Njemačke, dugogodišnji stručnjaci za e-mobilnost istražiće kako električna mobilnost može doprinijeti održivijoj budućnosti transportnog sektora, svoja znanja na ovu temu. Valentin Ilievski, viši potpredsjednik Messer Grupe za Jugoistočnu Evropu održaće predavanje na temu upotrebe hidrogena kao goriva budućnosti.

Miloš Kostić, investitor i stručnjak za obnovljive izvore energije koji stoji iza izgradnje 200 solarnih elektrana dolazi iz Beograda i podijeliće svoje bogato znanje o investicijama u zelenu energiju i elektromobilnost. 

Festival će obuhvatiti ključne teme poput ulaganja u zelenu energiju, primjene cirkularne ekonomije, e-mobilnosti, te održivog razvoja u turizmu, a sudionici će imati priliku da kroz diskusije i interakcije na svakom od panela, steknu uvide o novim rješenjima za održivu budućnost. 

Govornici na panelima podijeliće svoja znanja i iskustva iz projekata koje provode u BiH, regionu Zapadnog Balkana i svijetu, a  uključuju: Karlo Guštin, iz kompanije Ericsson NIkola Tesla iz Hrvatske govoriće o projektu iz područja održivog turizma, NJ.V. Nikolu Petrovića Njegoša, Princa prestolonasljednika Crne Gore i arhitektu iz Pariza koji će predstaviti inovativna rješenja za upravljanje otpadom; Nikolu Bitraka, stručnjaka za energetiku iz Sjeverne Makedonije i Bugarske. Posebno se radujemo dolasku Briseide Gjoza, su-osnivačice ConsciESG, eksperta iz oblasti ESG ocjenjivanja koja radi na relaciji SAD/ Albanija.

Pored nabrojanih, tu su i domaći stručnjaci: Tomislav Lukić, savjetnik ministra Federalnog ministarstva okoliša i turizma Bosne i Hercegovine;  Goran Krstović, stručnjak za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, Sanela Karić, predsjednica Odbora za održivi razvoj i direktorica Fondacije Adriatic Vareš, Zoran Tabak predstavnik  Elektroprivrede HZHB.

Učešće na događaju "POWER OF SUSTAINABILITY FESTIVAL 2023" je besplatno, a organizatori pozivaju sve predstavnike kompanija, vlade i nevladinog sektora koji žele učestvovati i saznati više o održivom poslovanju da se registruju putem ovog linka

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave