Okrugli sto o islamskoj ekonomiji i halal tržištu kao unosnim prilikama

17.05.2017. 10:32 / Izvor: Akta.ba
Okrugli sto o islamskoj ekonomiji i halal tržištu kao unosnim prilikama

Cilj okruglog stola je da preusmjeri tradicionalni diskurs islamskog poslovanja i razmotri mogućnosti poboljšanja prekogranične trgovine.

Ekonomija koja odgovara posebnim potrebama tržišta u porastu je širom svijeta i to ne samo u većinski muslimanskim zemljama. To se posebno odnosi na tržište halal proizvoda koje se suočava sa sve većim izazovima u vidu pronalaženja odgovora na povećanu potražnju, kreiranja zakonskog okvira za pristup tržištu vrijednom više biliona dolara, kao i definisanja i usklađivanja standarda. Upravo ovo će biti tema specijalnog okruglog stola posvećenog islamskoj ekonomiji koji će se održati 22. maja na marginama Sarajevo Business Foruma 2017 u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

Organizatori skupa su Dubai Exports i Razvojni centar za islamsku ekonomiju iz Dubaija (DIEDC), a na okruglom stolu će učestvovati međunarodni i regionalni zvaničnici, poslovni ljudi, predstavnici akademskog svijeta i investitori, kako iz Dubaija, tako i iz cijele regije. Skup će bit održan prvog dana najveće investicijske konferencije u regiji.

Cilj okruglog stola je da preusmjeri tradicionalni diskurs islamskog poslovanja i razmotri mogućnosti poboljšanja prekogranične trgovine, posebno u oblasti halal proizvodnje.

Saed Alawadi, prvi čovjek Dubai Exportsa izražava posebno zadovoljstvo činjenicom da ponovo dolazi na Sarajevo Business Forum, ovaj put sa još većom delegacijom. 

"To pokazuje da naše kompanije imaju interes da rade u ovom regionu i Okrugli sto o islamskoj ekonomiji je sjajan primjer inicijativa kakve realiziramo i kakvim se nadamo u budućnosti", rekao je Alawadi.

Veliki skandal sa zaraženom hranom iz Brazila, vrijednom više od šest milijardi dolara, a koja je najviše izvezena u zemlje Bliskog istoka, skrenuo je pažnju na činjenicu da takva vrsta skandala nije moguća u halal industriji.

Sve više ljudi smatra da treba tražiti alternativne metode za povećavanje halal proizvodnje, efikasniji i sveobuhvatniji metod akreditacije i halal certificiranja koje bi bilo priznato na globalnom nivou. Također, učesnici će razgovarati i o ulozi vlada u promociji islamske ekonomije, te o iskustvima razvijenih centara u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Maleziji te o brojnim drugim pitanjima.

Abdulla Mohammed Al Awar, generalni direktor DIEDC ističe inicijativu koja je započela 2013. godine, a koja ima za cilj diverzifikaciju ekonomije Ujedinjenih Arapskih Emirata te čini Dubai glavnim gradom rastuće islamske ekonomije.

"Dubai i UAE  nastavljaju postizati velike uspjehe u razvoju regulatornog okvira za islamsku ekonomiju i pokretati značajne inicijative, kao što je Internacionalni forum za halal akreditaciju. Ti napori prave temelj za poduzetnike i investitore iz cijelog svijeta koji zajednički doprinose održivom rastu proizvodnje i trgovine u islamskoj ekonomiji", poručio je Awar. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave