Međunarodni sajam privrede 'Brčko 2019' od 7. do 9. novembra

Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Međunarodni sajam privrede "Brčko 2019" od 7. do 9. novembra

05.10.2019. 08:44 / Izvor: Akta.ba

Međunarodni sajam privrede „Brčko 2019“, po osamnaesti put bit će održan u Brčko distriktu BiH, ove godine od 7. do 9. novembra, u izložbenoj sali „Tropik“ u naselju Grčica, rekao je nakon drugog sastanka Organizacionog odbora Sajma gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić. On je dodao da će ovo biti najsadržajniji sajam do sada.

"To nije vezano samo za punoljetstvo i 18 godina Sajma, već je odraz aktivnosti koje smo u proteklom periodu provodili u Vladi i koje ćemo na našem sajmu predstaviti. Riječ je o tome da ćemo po prvi put predstaviti naš program samozapošljavanja koji je dao dobre rezultate u prethodnom periodu, a mladim preduzetnicima koji su kroz taj program pokrenuli vlastiti biznis omogućiti da se predstave“, istakao je Milić.

On je dodao da će pored tradicionalnih aktivnosti, kao što je učešće izlagača, biti organizovani i okrugli stolovi, a jedna od tema će biti i poslovne zone.

"Mi smo krenuli u donošenje posebnog Zakona o poslovnim zonama i iskoristit ćemo priliku da predstavimo sam zakon, ali i da razgovaramo o poslovnim zonama kao razvojnoj šansi, ne samo ove lokalne zajednice, nego o čitavom konceptu“, zaključio je Milić.

Predsjednik Privredne komore Jelenko Ilić istakao je da će sajam biti održan na 5.000 kvadratnih metara osiguranog zatvorenog prostora, i preko 6.000 kvadratnih metara otvorenog prostora, a da je već prijavljeno od 80 do 100 izlagača.

"Težište sajma želimo da prebacimo na mlade. Vlada je uz sredstva koja daje za podsticaj samozapošljavanja mladih ostvarila pozitivne efekte. Mi ćemo mladim preduzetnicima koji su sami pokrenuli svoj biznis osigurati besplatne štandove. Namjeravamo održati nekoliko okruglih stolova, a uz Vijeće mladih Brčko distrikta BiH, na okruglom stolu učešće će uzeti mladi preduzetnici da kažu svojim kolegama, nezaposlenim mladima s fakulteta ili Zavoda za zapošljavanje kako su to pokrenuli biznis, i ispričaju svoj lični primjer. Cilj je da pokušamo da kažemo mladima da se ipak ovdje može živjeti i da nije jedino rješenje da nas napuštaju", dodao je Ilić. On je istakao da se očekuje učešće izlagača iz Srbije i Hrvatske, ali da je težište, prije svega, na našim privrednicima.

Organizator Međunarodnog sajma privrede „Brčko 2019“ je Privredna komora Brčko distrikta BiH, a pokrovitelj Vlada Brčko distrikta BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Najave