PIT Krajina 2019 – Nove ideje i nadahnuća u proizvodnom sektoru

15.05.2019. 13:29 / Izvor: Akta.ba
PIT Krajina 2019 – Nove ideje i nadahnuća u proizvodnom sektoru

Konferencija PIT Krajina 2019 u organizaciji Targer Engineering & Consulting i Grada Cazina bit će održana u Cazinu u četvrtak, 20.06.2019. sa početkom u 09.00 sati.

Konferencija PIT (Proizvodnja-Industrija-Tehnologija) Krajina 2019 u organizaciji konsultantske kuće Targer Engineering & Consulting i Grada Cazina predstavlja dodatni impuls u razvoju krajiške i BH privrede i bit će održana u Gradu Cazinu u četvrtak, 20.06.2019. sa početkom u 09.00 sati.

Konferencija PIT Krajina 2019, četvrta po redu ukupno, a druga po redu u Krajini, održava se u prelijepom ambijentu užeg centra Grada Cazina, tj. u Domu kulture Cazin.

Cazin nije slučajno odabran kao domaćin ove druge krajiške PIT konferencije: s jedne strane privredna aktivnost buja, planiraju se nove poslovne zone i razni oblici poticaja biznisu, a s druge strane agilna i poduzetna gradska administracija na sve načine pokušava direktno podstaći privredne aktivnost.

PIT konferencije su nastale iz potrebe da se na jednom mjestu okupe proizvodne kompanije i razmjene znanja i iskustava između stručnjaka iz proizvodnje i vlasnika biznisa, te da se aktualiziraju teme kao što je osnivanje industrijskih zona, klastera, tehnoloških parkova, a sve u cilju podizanja konkurentnosti bh. kompanija. U regiji imamo i dovoljno znanja i dovoljno genijalnih ljudi, a ono čega ponekad nedostaje je malo „pozitivnih“ misli i energije kojih na ovom skupu neće nedostajati.

Također, konferencija je značajna i svim učesnicima ili sponzorima kojima proizvodne kompanije predstavljaju klijente, za njihove proizvode i/ili usluge. Ona predstavlja idelnu priliku da se u jednom danu na jednom mjestu svi učesnici upoznaju sa aktuelnim i naprednim metodama, tehnikama i tehnologijama u poslovnim operacijama, kao i da se upoznaju sa kolegama, ekspertima i poduzetnicima iz kompanija koje dijele zajedničke izazove proizvodne djelatnosti.

Ne manje važna misija konferencije je dodatno oživljavanje lokalne i cjelokupne BH privrede kao i bolje povezivanje kompanija i stručnjaka iz Zapadne Bosne sa ostatkom BiH i regije Zapadnog Balkana.

Koncept konferencije je da se učesnici što bolje upoznaju sa širokim spektrom tema, ideja, koncepata, kompanija i pojedinaca, a sve s ciljem dinamičnijeg razvoja vlastitih kompanija i karijera. Konferencija je podjeljena u nekoliko tematskih blokova:

  • Stručna izlaganja
  • Izlaganja domaćih i međunarodnih organizacija s ciljem podrške biznisu
  • B2B poslovni susreti i umrežavanje
  • Panel diskusija na jednu od gorućih tema BH privrede
  • Obilazak pogona jedne renomirane tvornice

Tehnološki napredak i konkurencija na tržištu zahtijevaju kapacitete da se procesima proizvodnje upravlja na efikasan i pouzdan način, tražeći brža rješenja i odgovore, stalno učeći sa konstantnom otvorenošću za inovacije da bi sve ove potrebe bile održive i efikasne. Vođeni ovim principom kao centralni sadržaj konferencije ističemo izlaganja regionalnih stručnjaka koji će dati osvrt na aktulne teme operacionog menadžmenta na kojima kompanije razvijenih zemalja grade svoju konkurentsku prednost kao što su:

  • Lean metode za unapređenje konkurentnosti,
  • Kako biti inovativna organizacija,
  • Kako što boljom komunikacijom biti poželjan poslodavac i kako razvijati stručne kadrove,
  • Upotreba robota i automatizacije u proizvodnim procesima,
  • Pametne fabrike i industrija 4.0,
  • IT i ERP sistemi za podršku poslovanju, itd.

Panel diskusijom će se pokušati dati odgovor na pitanje kako poslovne zone i klasteri mogu biti izvor konkurentske prednosti i generator razvoja bh. privrede, a tome će govoriti poduzetnici i direktori domaćih industrijskih kompanija, te panelisiti koji će svojim višegodišnjim iskustvom u razvoju privrede dati poseban značaj diskusiji.

Tokom cijele konferencije će biti omogućeno poslovno umrežavanje, a za ove namjene su predviđena i tri posebna bloka unutar konferencije. Posebna pažnja će biti usmjerena prema partnerima i sponzorima konferencije, koji će imati svoje promo-kutke na marginama konferencije i na kojima će svi zainteresirani učesnici moći dobiti više informacija o proizvodima i uslugama tih kompanija. Svi sponzori izlažu isključivo usluge i proizvode koji služe ili mogu da služe kao podrška poslovanju proizvodnih kompanija i dugoročnog stvaranja poduzetničke klime.

I na kraju, ono što je za prozvodnju najzanimljivije, biće organizovan obilazak jedne proizvodne kompanije kao nosioca privrednog razvoja. Domaćin proizvodne kompanije će prilikom obilaska dati uvid u njihove standardizirane i tehnološki visoko razvijene procese i postrojenja.

Planirani broj učesnika je oko 200. Ne propustite jedinstvenu priliku za korisno učenje, umrežavanje, promociju, poslovni rast i razvoj općenito.

Organizacioni odbor PIT Krajina  2019:

  • Targer Engineering & Consulting
  • Grad Cazin

Više detalja o konferenciji i učesnicima možete pogledati na linkovima PIT Krajina 2019:

Prijaviti se možete i direktno.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave