Evaluacija projekta "Razvoj projekata za smanjenje gasova u sektoru daljinskog grijanja u BiH", 04. februara u Sarajevu

03.02.2011. 15:41 / Izvor: Fena
Evaluacija projekta 'Razvoj projekata za smanjenje gasova u sektoru daljinskog grijanja u BiH', 04. februara u Sarajevu

Završna manifestacija, odnosno evaluacija projekta "Razvoj projekata za smanjenje gasova s efektom staklene bašte u sektoru daljinskog grijanja u Bosni i Hercegovini" bit će održana 4. februara u sjedištu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Sarajevu, saopćeno je iz Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR).

Ovaj projekt finansirala je vlada Kraljevine Norveške putem Ministarstva vanjskih poslova Norveške, a značajan je za BiH u sklopu priprema i aktivnosti za provođenje Protokola iz Kjota (Kyoto Protocol) o klimatskim promjenama, koji je BiH ratificirala 2008. te privlačenja direktnih stranih investitora u energetskom sektoru.

Projekt je, u suradnji s Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH i domaćim ekspertima, realizirala poznata konsultantska firma "Norsk Energi" iz Osla u periodu septembar 2009. - decembar 2010. godine.

Domaći partneri u realizaciji projekta bili su konsultantska firma CETEOR iz Sarajeva i Institut za termoinžinjering Mašinskog fakulteta iz Banje Luke.

Osnovna dva cilja ovog projekta u potpunosti su realizirana. To su: jačanje kapaciteta i prvi put u BiH obuka stručnih kadrova domaćih konsultantskih firmi i javnih energana daljinskog (centralnog) grijanja širom BiH u pripremi projekata po metodologiji CDM ("Mehanizam čistog razvoja") Kyoto Protokola.

Tu je i izrada idejnih projekata za 11 selektiranih energana te izrada projektne dokumentacije po metodologiji CDM za dva najatraktivnija projekta (po jedan iz FBiH i RS), koji će moći da konkurišu za dobijanje međunarodne (grant) pomoći za realizaciju investicionih projekata i privlačenje stranih investitora u BiH u sektoru energetike.

U ovoj završnoj manifestaciji učestvovat će i ambasador Norveške u BiH, predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, entitetskih ministarstava za okolinu / životnu sredinu i energetiku, predstavnici korisnika projekta i drugi akteri u njegovoj realizaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave