Prodaja paketa akcija u 17 firmi

05.11.2012. 08:49 / Izvor: Nezavisne novine
Prodaja paketa akcija u 17 firmi

Penzijski rezervni fond RS, Fond za restituciju RS i 10 investicionih fondova zakazali su za 19. novembar zajedničku aukciju za prodaju paketa akcija u 17 firmi, uključujući i dva putarska preduzeća.

U ponudi je fondovski paket od 27 odsto akcija u trebinjskom preduzeću "Hercegovinaputevi", koji se nudi po početnoj cijeni od oko 2,66 miliona KM, te paket od 18 odsto akcija "Prijedorputeva" u vrijednosti od 1,93 miliona KM.

Ipak, najvredniji je paket od 46 odsto akcija u preduzeću "Unis USHA" iz Višegrada sa startnom vrijednošću od 3,83 miliona KM.

Početnu cijenu iznad milion maraka imaju i vlasnički udjeli fondova u banjalučkom "Metalu" - 2,03 miliona KM, "Energoinvest automatici" iz Istočnog Sarajeva 1,36 miliona KM i preduzeću MIP iz Prijedora od milion KM.

Na aukciji će, takođe, biti ponuđeni paketi akcija u preduzećima "Alumina" Kneževo, "Angrocentar" Jezero, Fabrici za pocinčavanje iz Srebrenice, "Gradskoj tržnici" Gradiška, "Malprehu" i "Novoj radinosti" iz Banjaluke, "Orahu" iz Trnova, "Popovom polju" Trebinje, "Šipad komercu" Bijeljina, "Slogi" Srbac i "Vartesu" iz Ribnika.

U Penzijskom rezervnom fondu (PREF) RS kažu da je ovo nastavak njihovih aktivnosti na restrukturiranju portfelja u cilju čega su u dosadašnjem dijelu godine na prodaju iznijeli akcije u 186 preduzeća, od čega su prodali 33 paketa za ukupno 3,1 miliona KM.

Kako navode, najveću cijenu imali su paketi akcija preduzeća "Bijeljina put" od 367.000 KM i "Kozaraputeva" Banjaluka od 318.000 KM.

"Iako se sve prodaje paketa akcija iz portfelja PREF-a unaprijed najavljuju u dnevnim novinama, te na sajtu berze i PREF-a, uglavnom se paketi akcija prodaju po početnim vrijednostima, što znači da je za te pakete akcija bio zainteresovan samo jedan kupac", kazao je Darko Lakić, direktor Društva za upravljanje PREF-om.

S obzirom na to da se u portfelju PREF-a još nalaze akcije u više od 600 preduzeća, od čega je skoro trećina u stečajnom i predstečajnom postupku, Lakić ocjenjuje izvjesnim da će postupak restrukturiranja portfelja tog fonda trajati još nekoliko godina.

U PREF-u kažu da novac zarađen prodajom preduzeća uglavnom ulažu u obveznice i trezorske zapise na Banjalučkoj berzi, te u bankarske depozite, navodeći da su tako u dužničke finansijske instrumente u toku 2012. uložili više od 15 miliona KM.

"Povećanjem učešća dužničkih finansijskih instrumenata u odnosu na vlasničke hartije od vrijednosti utičemo na smanjivanje rizika i očuvanja i uvećanja imovine kojom upravljamo. U ovoj godini očekujemo da po osnovu obveznica i bankarskih depozita ostvarimo prihode od kamata u vrijednosti od oko milion KM", istakao je Lakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave