Festival čaja i ljekovitog bilja "TEA-FEST", od 6. do 10. juna u Sarajevu

04.06.2012. 08:11 / Izvor: Fena
Festival čaja i ljekovitog bilja 'TEA-FEST', od 6. do 10. juna u Sarajevu

Više od 60 različitih firmi, pojedinaca i organizacija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske okupit će se od 6. do 10. juna u Sarajevu, na 10. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja - Tea-fest.

Radi se o sajamskoj, turističkoj i kulturnoj manifestaciji koja okuplja proizvođače i prerađivače ljekovitog i aromatičnog bilja, organske hrane, pčelarskih proizvoda i preparata na toj bazi, te proizvođače opreme za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Glavni cilj ove manifestacije je unapređenje poslovnih veza i uspostavljanje kontakata između svih zainteresiranih pojedinaca i organizacija u oblasti herbalnog sektora.

Festival čaja i ljekovitog bilja organizira Ekološka nevladina organizacija `Dio srca` uz podršku Općine Stari Grad, Vlade Kantona Sarajevo, Gradske uprave Sarajeva i Mikrokreditne fondacije LOK Sarajevo.

"Jedan od naših ciljeva je da pomognemo u afirmaciji pojedinaca i porodica koje su orjentirane ka proizvodnji ljekobilja i skupljanju sekundarnih šumskih plodova i njihovoj preradi, te da uspostavimo poslovne veze između proizvođača, sakupljača, prerađivača, otkupljivača i prodavaca ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova, kao i pčelinjih proizvoda", ističe Samira Katica-Arnautović, direktorica Festivala.

Ona je naglasila uspješnu saradnju sa USAID/SIDA projektom FARMA, koji će u okviru Festivala promovirati podršku koju daju BH proizvođačima za razvoj novih projekata.

Kako navodi organizator, jedan od ciljeva Festivala jeste promjena tradicionalnog (često nestručnog) načina prikupljanja ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova s ciljem edukacije ka održivom korištenju biodiverziteta radi unapređenja položaja sela, modernizacije proizvodnje i savremenijeg načina poslovanja u oblasti herbalnog sektora.

Na ovom petodnevnom skupu učesnici i gosti uz učešće eksperata raspravljat će o osiguranju razvoja herbalnog sektora kroz odgovarajuću zakonsku regulativu, donošenje različitih strategija i propisa i njihovog usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije, uspostavljanja evropskih standarda za ljekovito i aromatično bilje, te njegovu održivu upotrebu i očuvanje, odnosno održivi okolišni razvoj.

Kako je najavljeno, poseban naglasak će se dati na izgradnji, certificiranju i zaštiti prepoznatljivog bh. brenda u oblasti ljekovitog i aromatičnog bilja i pčelinjih proizvoda. Također će biti predstavljena i najnovija literatura iz ove oblasti.

I ovogodišnji 10. Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja Tea-fest značajnu pažnju će pokloniti stručnom ocjenjivanju izloženih proizvoda, koji će biti nagrađeni zlatnim, srebrnim i bronzanim medaljama. Bit će dodjeljene i specijalne nagrade - "Ljekoviti bosanski cvijet" i nagrada "Sadik Sadiković".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave