Turci postaju suvlasnici Sarajevske berze

02.03.2011. 11:15 / Izvor: Sinteza Invest Group
Turci postaju suvlasnici Sarajevske berze

Tri turske finansijske institucije ući će u vlasništvo Sarajevske berze, saopštila je berza iz Sarajeva.

Istanbulska berza, Takasbank, koja za istanbulsku berzu obavlja poslove poravnanja i Centralni registar Turske steći će po 5% akcija Sarajevske berze. Pismo namere, kojim su iskazale interes za sticanje vlasništva ove institucije uputile su prošle nedelje. Nadzorni odbor berze je na sednici 25. februara podržao ulazak u vlasništvo turskih institucija putem izdavanja novih akcija zatvorenom prodajom i naložio Upravi pokretanje dokapitalizacije.

Istaknuto je da bi uspešnim okončanjem dokapitalizacije berza došla do dodatnog kapitala za daljnji razvoj a uz to bi mogla računati na druge koristi u vidu većeg prisustva stranih investitora, transfera znanja, i povećanja kapaciteta berze. Prema neslužbenim informacijama, turski investitori će platiti više od 400 hiljada konvertabilnih maraka za ulazak u vlasništvo, a akcije će kupiti po tržišnoj a ne nominalnoj ceni.

Sadašnji vlasnici Sarajevske berze su su brokerske kuće koje imaju ravnomerne udele od po 5,3%, dok 6% sopstvenih akcija ima sama Sarajevska berza, koja će ih silom zakona morati prodati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave