Deset godina Banjalučke berze: Sklopljeno više od 775 hiljada poslova

14.03.2012. 08:57 / Izvor: eKapija.ba
Deset godina Banjalučke berze: Sklopljeno više od 775 hiljada poslova

Na današnji dan prije deset godina na Banjalučkoj berzi su zaključene prve transakcije koje su označile početak trgovanja vrijednosnim papirima u Republici Srpskoj. Prvog dana trgovanja promet je iznosio simboličnih 150 KM, a trgovano je akcijama Tržnice ad Banja Luka i GP Krajina ad Banja Luka, kaže Milan Božić, direktor Banjalučke berze.

Navodi da su prve transakcije zaključene posredstvom Broker Nove i Zepter brokera, dok je prvi investitor na Banjalučkoj berzi bio jednoipogodišnji dječak Matej Lukajić iz Banjaluke. U početku se moglo trgovati dionicama 20 poduzeća aukcijskom metodom trgovanja jednom sedmično.

Božić navodi da ukupan promet ostvaren na Banjalučkoj burzi u proteklih deset godina iznosi 2,6 milijardi KM. Trgovano je 8.000 sati na 2145 dana trgovanja.

"Sklopljeno je više od 775 hiljada poslova. Danas se trguje kontinuiranom i aukcijskom metodom trgovanja. Na burzi su listirana 774 dionička društva 0,14 zatvorenih investicijskih fondova 0,55 obveznica i tri trezorska zapisa Republike Srpska", navodi on. Podaci sa Banjalučke berze su bez kašnjenja dostupni investitorima putem svjetskih vendora: Bloomberg, ThomsonReuters, SIX Telekurs, TeleTrader, Tenfore, itd..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave