FineWine&GoodFoodSALON - III. međunarodni salon okusa 21. i 22. marta u Sarajevu

10.03.2012. 10:01 / Izvor: eKapija.ba
FineWine&GoodFoodSALON - III. međunarodni salon okusa 21. i 22. marta u Sarajevu

Udruženje Salon okusa, od 21.03 do 22. 03. 2012. u hotelu Holiday Inn od 17:00 do 22:00h, pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, Ambasade Republike Slovenije i Ambasade Republike Albanije, organizuje FineWine&GoodFoodSALON – III. međunarodni salon okusa.

Manifestacija je treća po redu, a prethodna je ugostila 60 izlagača iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Italije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Salon okusa je posjetilo 3000 posjetilaca, a među njima i veliki broj zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora u BiH, ugostiteljsko-turističkih radnika i privrednika. Svoje impresije je zabilježilo 53 akreditovana novinara iz zemlje i regiona.

Ove godine FineWine&Good Food Salon očekuje nekoliko novosti: po prvi put oficijelno dolaze mliječni proizvodi iz Europske unije. Tako će posjetitelji moći uživati u vrhunskim sirevima, mliječnim dezertima, vrhunskim namazima i mladom siru koji nam dolazi iz Francuske, Italije, Njemačke, Slovenije i ostalih država, a na radionici "Mliječno je super!" predavatelji će govoriti o nutricionističkim vrijednostima te utjecaju mlijeka na tijelo. Za zdravo kuhanje poznati TV kuhar Vjeko Kramer će neke od svojih specijaliteta pripremati na keramičkom posuđu Delimano. Iz Hrvatske nastupaju "Hrvatski Otočni Proizvodi", proizvođači koji djeluju u cilju poticanja otočne proizvodnje kao što je kandirano voće i maslinovo ulje, Likeri Antunović i dr.

Sloveniju će reprezentirati vrhunska vina autohtone sorte teran iz vinarije Vinakras, a na radionici "Bijelo sa bijelim", pojsetitelji će kušati delicije iz peradarskog mesa i bijela vina Pullus. Bit će predstavljen i rad Srednje poljoprivredne škole iz Banja Luke, koja će sa svojim učenicima na licu mjesta pripremati peciva iz heljde i pšenice vlastice proizvodnje, a moći će se degustirati i ostai proizvodi koje ovi učenici pripremaju u svojoj školi: suncokretovo ulje sopstvene proizvodnje, rakiju i kiselo povrće iz njihovih plastenika.

Na radionici "Kušajmo domaće", posjetitelji će nesumljivo uživati i u Nuićevoj blatini te vrhunskoj žilavki vinarije Vilinka. Domaća vina će nesumljivo imati veliku konkurenciju pogotovo iz Makedonije, odakle nam dolaze vrhunska crna vina više vinarija i mljekarski proizvodi.

Uz velike, svoje mjesto će imati i mali proizvođači ekskluzivnih proizvoda svjetske gastronomske baštine, koji su podržani od strane međunarodne Slow Food organizacije, među njima najistaknutiji sir iz mjeha, slatko od šljive požegače i grah poljak.

Uz sav promotivni sadržaj Salona okusa u saradnji sa Slovenačkim poslovnim klubom održaćemo i B2B susret prehrambene industrije i turističke branše, koji će se upriličiti 22.3.2012., također u hotelu Holiday Inn, u prijepodnevnim satima. Tako će izlagači imati dodatnu mogućnost istraživanja tržišta te pronalaženja novih poslovnih partnera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave