WWF i OXFAM organiziraju konferenciju: "Razvitak ekološkog i održivog turizma u BiH kroz podršku koncepta odgovornog turizma", 16. jula u Hutovom Blatu

11.07.2012. 15:11 / Izvor: eKapija.ba
WWF i OXFAM organiziraju konferenciju: 'Razvitak ekološkog i održivog turizma u BiH kroz podršku koncepta odgovornog turizma', 16. jula u Hutovom Blatu

Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) u suradnji sa OXFAM Italia organiziraju konferenciju "Razvitak ekološkog i održivog turizma u BiH kroz podršku koncepta odgovornog turizma", u ponedjeljak, 16.07.2012 10:00 – 14:00, Hutovo Blato, motel "Karaotok".

Na konferenciji će se predstaviti rezultati projekta "NEISTRAŽENO SRCE EUROPE – Podrška za kreiranje i promociju ekološkog i održivog turizma u Bosni i Hercegovini", čijeg glavni cilj je bilo ostvariti i poticati održivi turizam u riječnim slivovima Une, Drine i Neretve, pri tome podupirući aktivnosti koje su usmjerene na osiguranje dodatnih prihoda lokalnim zajednicama. Projekt se provodio od 2009. do 2012. godine, a financiralo ga je Ministarstvo vanjskih poslova Italije.

U slivovima Une, Drine i Neretve nalaze se dva nacionalna parka (Sutjeska i Una) i jedan park prirode (Hutovo Blato) pod Ramsarskom zaštitom. Dok se sa aspekta svjetske prirodne i kulturne baštine radi se o području od izuzetne turističke vrijednosti, ova su područja pod velikom prijetnjom narušavanja ravnoteže ekosustava zbog devijantnih ponašanja, onečišćenja i uništavanja staništa. Najbolji način zaštite ovih područja je pokušati razviti odgovorni turizam, što podrazumijeva kontrolirano korištenje i zaštitu prirodnih i društvenih resursa.

Stručnjaci će na konferenciji predstaviti i novu publikaciju "Podrška održivom razvoju turizma u BiH kroz razvoj odgovornog turizma" na hrvatskom i engleskom jeziku koja nastoji približiti koncept odgovornog turizma najvažnijim akterima vlasti, nevladinih organizacija, turističkih organizacija, ekoloških udruga i odgovornim osobama iz zaštićenih područja.

Na konferenciju su pozvani i predstavnici Ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva prostornog uređenja te Ministarstva kulture, kao i predstavnici nacionalnih parkova i parkova prirode u BiH koje WWF okuplja u novom velikom i važnom projektu "RAZVOJ TURIZMA U PARKOVIMA DINARSKOG LUKA" koji uključuje 80 zaštićenih područja Zapadnog Balkana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave