Tržište kapitala RS: Trezorski zapisi za brže punjenje budžeta

16.02.2011. 09:42 / Izvor: Glas Srpske
Tržište kapitala RS: Trezorski zapisi za brže punjenje budžeta

Na tržištu kapitala Republike Srpske u iduća dva do tri mjeseca pojaviće se prvi trezorski zapisi RS, čime će biti omogućeno brže punjenje budžeta i izvršavanje već planiranih isplata, kazali su "Glasu Srpske" na Banjalučkoj berzi.

Ističu da se radi o trezorskim zapisima koji će predstavljati osnovu za formiranje tržišta novca.

"Na taj način će banke, osiguravajuće kuće, ali i drugi institucionalni investitori dobiti nove instrumente koji će biti podobni za ulaganje kratkoročno raspoloživog novca. S druge strane, trezor RS dobiće mogućnost da popravi likvidnost, te da brže izvršava već planirane isplate i u onim periodima kada je priliv novca manji", istakli su na Berzi.

Dodali su da će se indirektno putem trezorskih zapisa ubrzati i punjenje budžeta, s obzirom na to da će se značajan procenat budžetskih isplata iz ovog osnova vratiti u budžet kroz direktne i indirektne poreze.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da Ministarstvo, radi konsolidovanja i daljeg razvoja tržišta hartija od vrijednosti i finansijskog sektora, priprema podzakonska akta koja će, zajedno sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama i propisima o budžetskom sistemu, činiti kompletan pravni okvir za emisiju vladinih dužničkih hartija od vrijednosti.

"Interes i potrebu za ovom vrstom finansijskih instrumenata imaju institucionalni investitori, u prvom redu banke i osiguravajuća društava", kazao je Tegeltija.

On je dodao da zbog toga Vlada u 2011. godini planira domaćem finansijskom tržištu da ponudi trezorske zapise sa rokom dospijeća do godine.

"To će, istovremeno, poslužiti kao instrument podešavanja gotovinskih tokova budžeta, s ciljem blagovremenog izvršavanja planiranih budžetskih obaveza", istakao je Tegeltija.

Direktor "Advantis brokera" Branko Kecman kaže da je uvođenje trezorskih zapisa veoma bitno za tržište kapitala Srpske.

"Da bi se upotpunila ponuda različitih instrumenta za investiranje, potrebne su i kratkoročne hartije od vrijednosti, a baza za njihov razvoj su trezorski zapisi. To je nešto što nam je potrebno i smatram da će imati veliki značaj za banke, osiguravajuća društva i investicione fondove koji će moći na kraći rok ulagati sredstva kod sigurnog emitenta po prihvatljivoj kamatnoj stopi. To je nešto što svako tržište treba da ima" , istakao je Kecman.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave