Općina Osmaci: Emisijom obveznica žele se spasiti tužbi

06.09.2011. 15:41 / Izvor: eKapija.ba
Općina Osmaci: Emisijom obveznica žele se spasiti tužbi

Na Banjalučkoj burzi danas je završena javna ponuda obveznica Općine Osmaci. Upisana je ukupna emisija obveznica u iznosu od 350.000 KM, a obveznice će na Burzu biti uvrštene nakon završetka procesa registracije u Komisiji za hartije od vrijednosti RS i Centralnom registru. Dospijeće obveznica je sedam godina, sa grace periodom od godinu dana i kamatnom stopom od 6,75 posto.

Podsjetimo, da su Osmaci samo jedna u nizu općina u RS-u koja se odlučila na ovakav način prikupiti sredstva. No, za razliku od ostalih oni se na ovakav način zaduženja nisu odlučili kako bi sredstva uložili u kapitalne projekte (za njih je predviđen ter jedan manji dio), nego većinu sredstava prikupljenih emisijom namjeravaju iskoristiti za popunjavanje rupa u proračunu.

Tako u prospektu emisije Općina navodi da emisijom ovih obveznica žele izmiriti obveze prema dobavljačima koje iznose 300.000 KM.

Naime, na emisiju su se odlučili jer su svjesni da su svi rokovi za izmirenje obveza prema dobavljačima istekli, te da Općina nije u stanju da ih iz redovitih prihoda podmiruje. Svjesni su i toga da bi mogli biti suočeni sa situacijom ozbiljnog narušavanja financijske stabilnosti ukoliko bi se ih dobavljači odlučili tužiti u gore navedenom iznosu, te da bi u tom slučaju troškovi zatezne kamate uveliko premašili troškove zaduženja po osnovu ove emisije.

Ostali dio sredstava od emisije, u iznosu od 50.000 KM, Općina planira iskoristiti za izgradnju višenamjenskog objekta u koji će biti smještana lokalna ambulanta, pošta, te fond socijalnog osiguranja.

D. Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave