Trgovinski ured austrijske ambasade organizuje 10. maja Fact Finding Mission na temu "Obrada metala"

09.05.2012. 14:59 / Izvor: eKapija.ba
Trgovinski ured austrijske ambasade organizuje 10. maja Fact Finding Mission na temu 'Obrada metala'

Trgovinski ured austrijske ambasade organizuje 10. maja 2012 Fact Finding Mission na temu "Obrada metala". Bosanskohercegovačkim kompanijama iz ove privredne grane će se predstaviti sedam austrijskih kompanija, koje žele da ostvare poslovnu saradnju sa sektorom metalne industrije u Bosni i Hercegovini, a prvenstveno se radi o pronalasku dobavljača.

Bosna i Hercegovina je kao jedina zemlja iz regiona uspjela da ostvari pozitivnu trgovinsku bilancu sa Austrijom u 2011 godini. Trend je nastavljen i u tekućoj godini. Ne mali dio bh. izvoza otpada na proizvode od metala. Sektor metalne industrije prema podacima BiH Export Promotion Agency je u 2010 godini ima udio od 4,24% u GDP Bosne i Hercegovine, te 43,74% u ukupnom izvozu zemlje. U nešto preko 1.000 kompanija iz ovog sektora uposleno je oko 34.000 radnika.

Programom su predviđene prezentacije o sektoru metalne industrije u Bosni i Hercegovini, kojeg će prezentirati eksperti (USAID/SIDE) projekta FIRMA, te prezentacija o carinskim procedurama prilikom unutrašnje obrade u Bosni i Hercegovini, koju će prezentirati eksperti špedicije BIHATEAM iz Sarajeva. U toku dana biti će upriličena i posjeta bh. kompaniji RUDSTROJ u Kaknju, te nakon toga će biti održan okrugli stol sa bh. kompanijama iz sektora metalne industrije u Franšiznom Centru u Vitezu.

Tom prigodom će predstavnici austrijske kompanije Bogner Edelstahl, koja ima podružnicu u Vitezu prezentirati svoja poslovna iskustva iz Bosne i Hercegovine, a mogućnost dalje naobrazbe kvalifikovanih radnika u oblasti obrade metala će prezentirati WiFi (Wirtschaftsförderungsinstitut), koji je ove sedmice otvorio ured u Sarajevu.

Pogledajte Listu registrovanih bh kompanija [xlsx, 18.3kb] , koje će učestvovati u razgovorima.

Više informacija o manifestaciji pogledajte OVDJE

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave