Predavanje "Tehnologija uzgoja i zimska rezidba krošnjastog voća" 23. marta u Vražićima

22.03.2012. 12:53 / Izvor: eKapija.ba
Predavanje 'Tehnologija uzgoja i zimska rezidba krošnjastog voća' 23. marta u Vražićima

U saradnji sa USAID/Sida FARMA projektom, Maočanka Commerce će za svoje kooperante u petak, 23. marta organizovati obuku na temu "Tehnologija uzgoja i zimska rezidba krošnjastog voća". Obuka će se održati u Vražićima sa početkom u 13:30h, saopćeno je iz ove firme.

Navedeno predavanje u velikoj mjeri biće fokusirano na povećanje prinosa šljive i GlobalGap standard, koji je neophodan za izvoz svježeg voća u zemlje EU. U 2011. godini Maočanka Commerce otkupila je od 579 kooperanata oko 1.000 tona šljive, a cjelokupna količina je izvezena, dijelom u svježem, a dijelom u prerađenom stanju. Glavna tržišta su Hrvatska i Njemačka.

Maočanka Commerce osnovana je 1991. godine, i jedna je od vodećih firmi za otkup šljive na području sjeverne Bosne. Jedna je od prvih firmi u Bosni i Hercegovini koja je dobila GlobalGap certifikat za proizvodnju šljive, a certificirano je i preko 100 kooperanata. Zajedničkim snagama, proizvodnja se odvija na površini 230 hektara, što ima ogroman ekonomski efekat na razvoj mikro-regije.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna razvojna agencija (Sida) su partneri u četvorogodišnjem projektu FARMA za razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave