Sarajevski sajam mode IFATEX od 15. do 18. oktobra

Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Sarajevski sajam mode IFATEX od 15. do 18. oktobra

​KJP Centar Skenderija - Sarajevski sajam od 15. do 18. oktobra ove godine organizuje 30. Međunarodni sajam mode, tekstila, odjeće, obuće i prateće opreme - Ifatex 2014.

13.10.2014. 14:34 / Izvor: Fena

KJP Centar Skenderija - Sarajevski sajam od 15. do 18. oktobra ove godine organizuje 30. Međunarodni sajam mode, tekstila, odjeće, obuće i prateće opreme - Ifatex 2014.

Tim povodom danas je u Centru Skenderija održana pres-konferencija na kojoj je istaknuto da se ova sajamska manifestacija organizira u cilju afirmacije sektora tekstilne industrije i ponovnog pokretanja domaće proizvodnje.

"Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, ulaz je besplatan, a za posjetioce će biti otvoren u terminu od 10 do 18 sati", kazao je Ahmed Zubović iz Sektora za komercijalne poslove Centra Skenderija.

Generalni pokrovitelj sajma je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a među partnerima sajma je Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) koja organizuje stručna predavanja i okrugli sto na kom će se razgovarati o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u sektoru tekstila, odjeće, kože i obuće, industrijskoj politici sektora, te o perspektivi sektora u procesu budućih integracija i efektima primjene odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do kraja ove godine.

Potpredsjednik VTK BiH Bruno Bojić je kazao da tekstilnu i kožarsku industriju u BiH karakteriziraju niska akumulativnost, kontinuirano poslovanje na granici rentabilnosti, te problemi sa likvidnošću. Žene čine većinu radne snage i tekstilnoj industriji, a uvjeti rada, kako je dodao, nisu na ruku tih uposlenica.

"Uvjeti poslovanja pogoršani su iz nekoliko aspekata. Uslijed pada životnog standarda, te orjentacije kupaca ka proizvodima nižeg kvaliteta i cijene, došlo je do velike promjene strukture traženja na domaćem i inozemnom tržištu. Povećani su troškovi proizvodnje zbog promjena tretmana prema poslovima unutarnje obrade koji dominiraju u kožarsko-tekstilnoj industriji. Pogoršani su i uvjeti kreditnih aranžmana proizvođačima u ovoj industriji", kazao je Bojić.

Napomenuo je da se ipak naziru pozitivna kretanja, te da je u posljednjih godinu ipo dana investirano oko milijardu KM, a najveće zemlje investitori su Njemačka, Italija, Turska i Kuvajt.

Bojić je naveo da je za napredak ove industrije među ostalim bitno raditi na razvijanju autentičnih bh. brendova. Neki od njih, pored domaćeg tržišta zastupljeni su i širom Evrope i konkurentni su cijenom, a kvalitetom ne zaostaju za renomiranim svjetskim brendovima.

Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo svaki dan će tokom sajma održavati modne revije, a u petak je predviđena i modna revija koju organizuje Asocijacija poslovnih žena BiH „One“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave