Domaće berze se nadaju boljim danima

Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Domaće berze se nadaju boljim danima

26.10.2009. 17:58 / Izvor: Dnevni Avaz

Početak 2009. godine na svjetskim tržištima kapitala donio je optimizam ulagača, koji je pogurao rast vrijednosti dionica i indeksa. Po pravilu, optimizam se prelije i na domaće tržište, pa su investitori hrabriji i više ulažu.

Na pitanje da li i kad možemo očekivati takav trend i u našoj zemlji, izvršni direktor Sarajevske berze Almir Mirica kaže da je to dobar znak za sve učesnike na tržištu kapitala, te da se i na SASE berzi očekuje lagani oporavak.

"Iako je na osnovu pozitivnih kretanja na svjetskim tržištima pred kraj 2008. godine preuranjeno govoriti o preokretu trenda smatram da postoje određene okolnosti koje će pozitivno uticati na tržište kapitalau FBiH", kaže Mirica.

Prema njegovim riječima, tu su i najave emisije obveznica stare devizne štednje koje daju nadu da će se ubrzo i ovi vrijednosni papiri naći na našem tržištu, čime će se poboljštati mogućnosti diversifikacije za investitore.

"U ovoj godini očekujemo i povećani interes domaćih kompanija za prikupljanje kapitala na tržištu, posebno imajući u vidu otežan pristup bankarskim kreditima", naglašava Mirica.

Iako na Banjalučkoj berzi do 12. januara nema trgovanja, pomoćnik direktora Darko Lakić se nada da će se taj otpimizam zadržati i da će tržišta kapitala napokon krenuti uzlaznom putanjom.

"To u velikom slučaju zavisi od globalne finansijske krize, ali i poslovanja domaćih preduzeća. Također, kretanja na bh. berzama će zavisiti i od toga koliko će institutucija ulagati u razvoj tržišta kapitala", kaže Lakić.

On je najavio nove projekte koji će dodatno poboljšati likvisnost na Berzi, a kao prioritet je je naveo uvođenje FIX protokola. Dodao je i da mnogo očekuje od reforme penzionog sistema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave