Općine u Federaciji: Uskoro mogućnost zaduživanja preko burze

28.06.2010. 17:06 / Izvor: eKapija.ba
Općine u Federaciji: Uskoro mogućnost zaduživanja preko burze

Novoponuđenim izmjenama dopunama Zakona o zaduživanju i garancijama u Federaciji koje je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru, kantonima, gradovima, općinama i javnim poduzećima bit će omogućeno emitiranje vrijednosnih papira.

Ovo, ujedno, ističu iz Vlade, predstavlja i usuglašavanje s državnim zakonom iz ove oblasti u pogledu stvaranja uvjeta za zaduživanje i izdavanje garancija i za nekapitalne investicije.

Zlatan Dedić, direktor Sarajevske burze kaže da očekuju da usvajanje izmjena navedenog zakona otkloni posljednju dilemu kod nekih općina koje lokalne projekte žele financirati emitovanjem municipalnih obveznica."Očekujemo generalno povećanje interesa za obveznice kao dužničke vrijednosne papire. Time bi i tržište kapitala potvrdilo svoju osnovnu ulogu da osiguravanjem sredstava bude generator ukupnog ekonomskog razvoja zemlje", kaže on. Ovo je očekivano i iz razloga jer municipalne obveznice predstavljaju u svijetu vrlo tražen instrument za investiranje, prije svega zbog njihove sigurnosti, budući da općina svojih fiskalnim prihodima garantira isplatu duga i kamata.

Iako je situacija u RS dosta bolja što se tiče tržišta kapitala i tamo se žale da nije sve kako bi trebalo biti. Na nedavno održanoj konferenciji koju je organizirala Banjalučka burza sudionici su se požalili da usprkos dobroj zakonskoj regulativi osiguravajuće kuće, investitori i građani još nisu u potpunosti prepoznali značaj i isplativost ulaganja u municipalne obveznice.

Ipak, bez obzira na to, već osam općina iz RS-a emitiralo je obveznice i prikupilo sredstava potrebna za financiranje planiranih infrastrukturnih projekata.

Gradiška je jedna od njih. Ova općina je tokom prošle godine emitovala obveznice vrijedne 2,7 miliona KM s kamatnom stopom od šest odsto i šestogodišnjim rokom dospijeća. Predstavnici ove općine su na spomenutoj konferenciji naglasili da će se, ukoliko budu imali prostora za zaduživanje, ponovno odlučiti za takav način prikupljanja sredstava jer je puno povoljniji od bankarskih kredita.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave