Akcijama do svježeg kapitala

Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Akcijama do svježeg kapitala

28.10.2010. 09:40 / Izvor: Fokus

Preduzeće za razvoj novih tehnologija u oblasti obnovljivih izvora energije "Turbine IPD" iz Kotor Varoša, vlasništvo Miroslava Tešića, svjetski poznatog inovatora, drugo je preduzeće iz BiH koje se odlučilo na inicijalnu javnu ponudu akcija, IPO. Cilj im je, kažu u ovom preduzeću, da omoguće domaćim i stranim investitorima da ulože kapital u firmu, kako bi mogli finansirati razvoj i svoje znanje prenositi dalje.

"Već radimo na realizaciji ove ideje, a plan je da se na berzi pojavimo u martu sljedeće godine. Osnovni motiv je prikupljanje dodatnog kapitala, kako bi razvili posao i ostali na domaćem tržištu", rekao je Dragan Tešić, direktor "Turbine".

Prikupljanje svježeg kapitala putem javne ponude akcija na berzi i dalje je nepopularno kod privatnih preduzeća. Kompanija "Fratello trade" iz Banja Luke, koja se na ovaj korak odlučila prije dvije godine, još uvijek je usamljen primjer. Zahvaljujući dokapitalizaciji, u ovom preduzeću su uspješno završili investicioni ciklus kojim su dobili više od 800 kvadrata poslovnog prostora, a uložili su i oko milion maraka u proizvodne kapacitete.

U menadžmentu preduzeća kažu da bez javne ponude akcija ne bi uspjeli razviti svoje poslovanje.

"Naša iskustva su pozitivna, jer dokapitalizacija kroz javnu ponudu akcija znači sigurno ulaganje, bez rizika. Vlasnici procentualno smanjuju svoje učešće u akcionarskom društvu, ali istovremeno dobijaju akcionarski kapital koji nema roka dospijeća i kamatne stope", kaže Mario Derajić, direktor "Fratello trade".

On smatra da nemaju sljedbenike iz dva razloga, prvo zbog needukovanosti menadžmenta u preduzećima, ali i što veliki broj kompanija ne može odgovoriti na sve preduslove koji su neophodni za emisiju akcija. Sve pravne i finansijske instance kompanije moraju biti transparentne, jer investitori u protivnom neće da ulažu.

Na Banjalučkoj berzi podsjećaju da se osnovne prednosti ovog načina prikupljanja svježeg kapitala ogledaju u proširenju baze investitora, te smanjenju troškova finansiranja, jer se pruža mogućnost da veći broj investitora ulaže u poslovanje preduzeća.

"Na ovaj način preduzeća fleksibilnije posluju, rješava se problem nasljednika, a omogućava se i naknadno prikupljanje kapitala", rekao je Nebojša Vuković s Banjalučke berze. On je dodao da su neznanje i želja vlasnika da budu jedini vlasnici preduzeća najčešći razlozi što se firme koje ispunjavaju uslove za emisiju akcija ne odlučuju na ovaj korak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave