Seminar o pčelarstvu u Zenici i online priručnik o dobrim pčelarskim praksama

07.11.2019. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Seminar o pčelarstvu u Zenici i online priručnik o dobrim pčelarskim praksama

Seminar će biti održan u Zenici, u srijedu 13. novembra, sa početkom u 10 sati, u hotelu "Zenica".

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) organizira naredne sedmice, uokviru projekta "Razvoj pčelarstva", seminar "Perspektive i razvoj pčelarstva". Skup je podržalo kantonalno Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona, a na jednom mjestu će okupiti pčelare, proizvođače, predstavnike udruženja, ali i stručnjake koji brinu o zdravlju pčela, kvalitetu njihovih proizvoda, te zdravlju ljudi.

Seminar će biti održan u Zenici, u srijedu 13. novembra, sa početkom u 10 sati, u hotelu "Zenica", a učesnici-predavači i teme na seminaru su mr.sci. Benijamir Haurdić dr.vet.med. (Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica) - „Dobra higijenska i dobra pčelarska praksa“; prof. dr. Behija Dukić (Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu) - Klimatske promjene i bolesti pčela“; dr.sc.vet.med. Violeta Santrač (Veterinarski Institut RS “Dr. Vaso Butozan“ Banja Luka) - „Vitalnost u odnosu na učešće patogena u pčelinjoj zajednici i dijagnostička potreba“ i prof.dr. Midhat Jašić (Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli) - „Apiterapijska svojstva pčelinjih proizvoda“.

Na skupu je planirano i poželjno učešće stručnjaka i zainteresovanih osoba iz svih oblasti, kao i razmjena iskustava iz dosadašnje prakse, a na pomenute teme. Uoči održavanja seminara, INZ je omogućio svim zainteresiranim, posebno pčelarima i članovima udruženja pčelara, da na jednom mjestu dobiju niz kvalitetnih i sadržajnih informacija o dobrim pčelarskim praksama, putem online (PDF) izdanja ranije publiciranog priručnika..

Priručnik na ovu temu, na dvadesetak stranica, izrađen je uokviru projekta FARMA (Fostering agricultural markets activity - Poticanje aktivnosti na poljoprivrednim tržištima), u organizaciji i sredstvima USAID-a, Američke agencije za međunarodni razvoj, Vlade Sjedinjenih Američkih Država, te Vlade Kraljevine Švedske i Švedske međunarodne razvojen agencije SIDA.

Priručnik "Dobre pčelarske prakse" tretira pravilno postupanje u pčelarskoj proizvodi, preradi pčelinjih proizvoda, higijeni hrane, rukovanju sa pčelinjim proizvodima i organskom pčelarstvu. Brošuru INZ objavljuje povodom predstojećeg seminara, a možete je preuzeti na linku, na internet prezentaciji Instituta, na web adresi inz.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave