Poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća u sektoru turizma

16.11.2022. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Banka

Radionica "Poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća u sektoru turizma" bit će održana u utorak.

U utorak, 22. novembra 2022. godine od 9:30 sati u Tehnološkom parku „Intera“ u Mostaru (Bišće bb)  u organizaciji projekta USAID Turizam i ProCredit Bank bit će održana radionica pod nazivom "Poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća u sektoru turizma".

Radionica je rezultat Zajedničkog plana implementacije projekta USAID Turizam i ProCredit Bank, koji odražava namjeru međusobne saradnje i koordinacije aktivnosti na poboljšanju pristupa finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća (SME) iz sektora turizma kao i druge privredne subjekte povezane s turizmom. Planom je predviđeno održavanje radionica, seminara i webinara, razmjena informacija o rezultatima i projekcijama turističkog sektora, pomoć razvoju kvalitetnih projekata i prijedloga finansiranja, podrška razvoju i diverzifikaciji proizvoda, te razvoj kapaciteta planiranja, treniniga, marketinga i promocije. 

Ciljevi radionice uključuju promociju dostupnih finansijskih proizvoda, poticanje potražnje za mogućnostima investiranja u turizam, umrežavanje djelatnika u sektoru turizma, podizanje svijesti o strateškom razvoju kapaciteta u turizmu, prezentaciju turističkih potencijala Hercegovine i strateških dokumenata, identifikaciju novi razvojnih mogućnosti te povećanje spremnosti malih i srednjih preduzeća na investicije u turizmu, kao i podrške sektoru turizma od strane finansijskih institucija.

“Svjesni smo da je turistički sektor često percipiran kao sektor sa sezonalnim problemima i zbog toga visokorizičan za finansiranje kroz kreditne linije. Potpisivanjem Zajedničkog plana implementacije smo danas napravili važan korak ka otvaranju nove perspektive ulaganja u turistički sektor i iskazali naš interes te posvećenost da imamo ključnu ulogu u podsticanju rasta turističkog sektora. Također, potvrdili smo da je koncept održivog turizma bitan ekonomski faktor za ukupni ekonomski rast Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo projektu USAID Turizam na svim aktivnostima koje sprovodi na razvoju održivog turizma u BiH, te posebnoj posvećenosti olakšanju pristupa finansiranju za mala i srednja preduzeća”, naglasio je Amir Salkanović, predsjednik uprave ProCredit Bank d.d. Sarajevo.

Radionica je namijenja djelatnicima malih i srednjih preduzeća u oblasti turizma i drugih privrednih subjekata koji imaju namjeru ulaganja u turizam. Registraciji za učešće pristupite na sljedećem linku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave