Poziv na set edukacija "Kultura izvrsnosti - inovativno turističko iskustvo na USK"

03.12.2022. 13:08 / Izvor: Akta.ba
obuka

Počinje realizacija projekta Kultura izvrsnosti u USK.

Unsko-sanski kanton predstavlja jednu od glavnih turističkih regija u Bosni i Hercegovini koja ima potencijal da izraste u jednu od vodećih turističkih regija u cijeloj Evropi.

Kao i svako drugo turističko područje Unsko-sanski kanton je jako ovisan o radnoj snazi zaposlenoj na terenu. 

Trenutno su poslodavci u turizmu na ovom području suočeni s velikim deficitom radne snage zbog stalnog iseljavanja, ali i nekvalificiranih potencijalnih radnika. 

Koliko god lokacija bila atraktivna, činjenica je da uspjeh u turizmu ovisi o pruženoj usluzi.

Nezaboravno turističko iskustvo mogu pružiti oni poslodavci čiji su uposlenici gostoljubivi i empatični, gostu pružaju personalizirano iskustvo, posjeduju multikulturalnu svijest te mogu razgovarati s gostom na engleskom jeziku koji se danas smatra jezikom povezivanja ljudi.

Upravo ova iskustva određuju da li će turist doživjeti nesvakidašnje iskustvo, hoće li se i koliko puta vratiti na određenu destinaciju, koliko će dugo ostati i koliko je spreman potrošiti tokom odmora.

Takozvane meke vještine koje se u našoj zemlji rijetko obrađuju u nastavi formalnog obrazovanja, jezičke vještine te vještine potrebne za efikasno higijensko pripremanje turističkog smještaja u kratkom vremenskom roku, kako bi rezervacija za naredne goste mogla ići isti dan neke su od najpotrebnijih vještina koje trenutni uposlenici i oni koji žele raditi u turističkom sektoru trebaju posjedovati.

Nažalost, svjedočimo da zbog izostajanja ulaganja poslodavaca u obrazovanje svojih zaposlenika, zaposlenici i oni koji bi to mogli biti, rad u turizmu ne smatraju atraktivnim poslom jer se čini da ga može raditi bilo ko. 

Vrlo je važno da svi akteri u turizmu razumiju kako su važni odnosi s gostima, ali i koliko je važno ulagati u obrazovanje zaposlenika.

Kao rezultat ovakvog pristupa bit će poboljšana i slika u javnosti.

USAID je odobrio pokretanje seta obuka za inovativno turističko iskustvo u USK, a cilj odabranih obuka je razviti kulturu izvrsnosti u turizmu i time povećati atraktivnost destinacije, ali i angažman u turističkim zanimanjima. 

Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla" kroz realizaciju projekta "Kultura izvrsnosti – obuke za inovativno turističko iskustvo u Unsko-sanskom kantonu" u narednih 10 mjeseci će doprinijeti unapređenju turističkog okruženja i stvaranju novih radnih mjesta u oblasti turizma.

Nahlino dugogodišnje opredjeljenje je da pruža cjeloživotno obrazovanje i kroz svoje edukacije omogućava kvalitetnije profiliranje i bolje pozicioniranje na tržištu rada.

Ovu aktivnost podržava USAID putem Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Turizam) a linkove za prijavu možete pronaći u nastavku:

PRIJAVNI FORMULAR: Engleski jezik za turističke radnike 

PRIJAVNI FORMULAR: Izvrsnost u ugostiteljstvu

PRIJAVNI FORMULAR: Kako efikasno očistiti turistički smještaj u kratkom vremenskom roku

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave