Unapređenje zaštite i sigurnosti na radu

Poziv na besplatnu obuku malih i srednjih preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora

05.02.2023. 15:17 / Izvor: Akta.ba
usk

Besplatna obuka malih i srednjih preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Poziv na besplatnu obuku malih i srednjih preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora na temu

Unapređenje zaštite i sigurnosti na radu (uključujući COVID-19 mjere)

 

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u okviru projekta EU4BusinessRecovery koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke, poziva mala i srednja preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora na besplatnu edukaciju na temu Zaštite i sigurnosti u radu, koja će se održati u srijedu, 08.02.2023. godine, od 10.00 sati u sali hotela Emporium, Dr. Irfana Ljubijankića 90, Bihać.

Centralna tema obuke je upoznavanje sa odredbama i novim obavezama MSP-a po stupanju na snagu novog Zakona o zaštiti na radu u FBiH i pratećih podzakonskih akata.

Navedeno podrazumijeva niz aktivnosti za privredne subjekte koje je potrebeno adekvatno primijeniti kako bi ispunili svoje obaveze u primjeni propisa iz oblasti zaštite na rada u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Prijavljeni učesnici osim o Zakonskom okviru zaštite i sigurnosti na radu, imat će svojevrsnu priliku saznati više i o zahtjevima u implementaciji ISO standarda 45001:2018, ISO 45001 u prehrambenoj industriji, općim mjerama zaštite u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, te mjerama zaštite prilikom montaže, rada i održavanja fotonaponskih postrojenja na krovovima privrednih objekata  u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Dodatno, ovom prilikom predstavnici UNDP predstaviti će i Smjernice za unapređenje zaštite i sigurnosti u radu (uključujući COVID-19 mjere) u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, objavljene u okviru projekta EU4BusinessRecovery.

Realizacijom  EU4BusinessRecovery projekta nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije.

Glavni cilj je osigurati opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u važnim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom COVID-19.

EU4BusinessRecovery daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji.

Projekat finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Zainteresirani učesnici mogu se prijavit putem linka do ponedjeljka, 06.02.2023. godine. 

Za više informacija, molimo kontaktirajte:                                                                                                                                                              
Armin Hodžić,  a.hodzic@kfbih.com,
Anela Karahasan, a.karahasam@kfbih.com

PREUZMI DOKUMENT:
AGENDA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave