Najave / DOGAĐAJI

Znanstveno-istraživački kamp "Matinski vis 2021" od 28. jula do 1. augusta

27.07.2021. 12:12 / Izvor: Akta.ba

U okviru projekta “Zagovaranje novih zaštićenih područja i održivog upravljanja prirodom u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK)" od 28. jula do 1. augusta bit će održan znanstveno-istraživački kamp "Matinski vis 2021".

Kamp će na spomenutoj lokaciji (općina Žepče) okupiti oko 30 studenata i profesora biologije iz cijele Bosne i Hercegovine koji će prvi put u povijesti izvršiti inventarizaciju flore i faune na ovom području općine Žepče.

Svi nalazi ovog kampa će biti vrijedan doprinos stručnom obrazloženju za uspostavu zaštićenog područja prirode Matinski vis, navodi Udruženje građana "Fojničani" u saopćenju za javnost.

Organizatori kampa se nadaju da je to tek početak znanstvenog istraživanja Matinskog visa koji je, prema nekim procjenama, stanište više od 20 endemskih biljnih vrsta.

"Budući da sudionice i sudionici kampa dolaze na Matinski vis u srijedu 28. jula, planirano vrijeme za njegovo službeno otvaranje je četvrtak u 9 sati. Ako ne možete uskladiti svoje obveze s ovim terminom slobodno predložite bilo koji drugi i mi ćemo planirane aktivnosti terenskog istraživanja uskladiti s vašom posjetom i susretom sa studentima i profesorima", sugerira se sudionicima.

Znanstveno-istraživački kamp "Matinski vis 2021." se realizira u okviru projekta “Zagovaranje novih zaštićenih područja i održivog upravljanja prirodom u ZDK“ koji ima za cilj doprinijeti povećanju broja i održivosti zaštićenih područja prirode u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije BiH.

Iako je po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Evrope, Bosna i Hercegovina s oko tri posto ima najmanji postotak zaštićene teritorije, ne samo u Evropi već i u svjetskim razmjerima.

U svijetu je trenutno zaštićeno 14,87 posto ukupne kopnene i 7,27 posto morske površine Zemlje.

Navedeni postotci su u Evropi mnogo viši, a standard i preporuke Evropske unije su da svaka država treba zaštititi najmanje 10 posto svog teritorija.

Stoga je specifični projekta uspostava novih zaštićenih područja prirode, Matinski vis u općini Žepče i pećine Megara u Općini Maglaj, kao i osnivanje kantonalne javne ustanove koja bi upravljala svim zaštićenim područjima prirode u ZDK.

Projekt realiziraju Udruženje građana Fojničani Maglaj i partneri, Planinarsko društvo „Vis“ Žepče, Sportski i naučno-istraživački klub „Atom“ Zavidovići i Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini, a odobren je u okviru projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz financijsku potporu Švedske, navodi se u saopćenju. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave