Predstava Državnog teatra Turske "Zašto se Benerđi ubio?" u Sarajevu

13.03.2012. 13:02 / Izvor: eKapija.ba
Predstava Državnog teatra Turske 'Zašto se Benerđi ubio?' u Sarajevu

Zahvaljujući saradnji Festivala "Sarajevska zima" i Ambasade Republike Turske, publika će 18. marta u 20:00 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo imati priliku pogledati izuzetne umjetnike iz Državnog teatra Turske.

"Zašto se Benerđi ubio?" je duga poema svjetski poznatog turskog pjesnika Nazıma Hikmeta koja je kasnije dramatizirana. Priča se dešava u Indiji u vrijeme dok je bila britanska kolonija. Pisana je globalnim jezikom i govori o svim potlačenim društvima. Predstava je protiv imperijalizma i govori o ljudima koji žrtvuju sebe kako bi uništili njegove korijene. Naglašava uslove u kojima bi revolucionar imao pravo da se ubije.

Benerđi se bori protiv britanskog imperijalizma kao član komunističke partije. Svi članovi oblasnog komiteta čiji je i Benerđi član su uhapšeni dok je on oslobođen. Drugovi ga okrivljuju za špijunažu. Benerđija ponovo hapse i on postaje heroj. Svi očekuju od njega da postane jedini vođa kada izađe iz zatvora. Ali, Benerđi vrši samoubistvo smatrajući da bi pokret nazadovao njegovim vođenjem.

Predstava će biti izvedena na turskom, uz titlove na engleskom i B/H/S jeziku.

  • Autor: Nazım Hikmet
  • Režija: Mehmet Ulusoy
  • Scenofrafija: Michel Launay
  • Muzika: Kudsi Ergüner
  • Rasvjeta: Yakup Çartık
  • Igraju: Celal Kadri Kınoğlu, Tansel Öngel, Kürşat Alnıaçık, Hülya Kalebayır, Yurdaer Okur

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza