Ideja za primjer: Kako mala općina može postati izvoznik struje

25.01.2012. 08:36 / Izvor: Deutsche Welle
Ideja za primjer: Kako mala općina može postati izvoznik struje

Općina Freiamt koja se nalazi u Schwarzwaldu, na jugu Njemačke, na granici prema Francuskoj, zahvaljujući dosljednom korištenju obnovljivih izvora energije (vjetra, sunca, plina iz organskih tvari, vode i drveta) postala je sa svojih 4.200 stanovnika izvoznik energije. Godišnje proizvode ukupno 14 milijuna kilovatsati električne energije isključivo iz obnovljivih izvora, a troše samo 12 milijuna kilovatsati.

U Freiamtu se ekološki razmišlja i djeluje, piše Deutsche Welle. Još prije nekoliko godina stanovnici su u mjesnoj zajednici jednoglasno odlučili da se na susjednom brdu izgrade dvije vjetrenjače. Na brdima oko općine nalazi se ukupno pet velikih vjetroelektrana, a njihov vlasnik je grupa od više stotina građana. Također, svatko tko u općini drži do sebe, na krov svoje kuće postavlja solarne ćelije. Trenutno je u pogonu 200 takvih sustava koji proizvode ukupno tri megavata električne energije, a postavljeno je i oko 150 solarnih pogona za zagrijavanje vode.

Uz energiju vjetra i solarnu energiju, u Freiamtu je vrlo raširena i prerada organskih tvari za dobivanje plina. Ti pogoni za proizvodnju tzv. biološkog plina u posebnom procesu koriste biomasu za proizvodnju plina i ovise o onome što se može naći u samoj regiji i što je pogodno za preradu – u njihovom slučaju, koriste se stabljike žitarica i izmet s jedne pureće farme. Još jedan oblik uspostavljanja energetske autonomije je korištenje drva za grijanje – peći na drva su u Freiamtu omiljene.

Korištenje obnovljivih izvora energije je u Freiamtu naprosto način života, pa se i lokalna pekara već desetljećima opskrbljuje strujom iz svoje vlastite vjetroelektrane i vodenice. O općini se pročulo i izvan njenih granica, pa im sve češće u goste dolaze delegacije iz Njemačke i iz inozemstva koje žele upoznati njihov energetski model.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza