Alter kultura stiže u Mostar

22.06.2012. 11:56 / Izvor: eKapija.ba
Alter kultura stiže u Mostar

Od danas, petka 22. do nedjelje 24. juna 2012., u organizaciji Pravo Ljudski Film Festivala i OKC Abraševića, u Mostaru će se održati Alter Kultura – platforma koja kroz povezivanje kulturnih aktera Banje Luke, Mostara, Tuzle i Sarajeva želi pridonijeti decentralizaciji kulture u BiH. Nakon Banja Luke i Mostar će biti mjesto susreta umjetnika/ica koji će kroz instalacije, filmske projekcije, performanse i druge kulturne sadržaje promovirati inkluziju, dijalošku otvorenost i toleranciju. Projekat je finansiran kroz Program Kultura za razvoj, koji je trogodišnji program finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za ostvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

«Nakon instalacije na Španskom trgu «Individualna radna akcija 2: Spomenik svim Mostarcima» Borisa Orenčuka u petak u 19 sati, te underground partyja u caffeu Duradžik uz DJ Milija Sefića, mostarska publika će u subotu u 18 sati u OKC Abrašević, moći pogledati film «Hoze i Pilar» sa prošlog Pravo Ljudski Film Festivala», najavila je Monja Šuta-Hibert, direktorica Udruženja Pravo Ljudski. Kao centralni događaj, u subotu će poslije filma biti održana diskusija pod nazivom “Savremene kulturno-umjetničke prakse kao strategije kritičkog djelovanja unutar javnog prostora”, gdje će biti predstavljena platforma Alter Kultura, te umjetnici Alan Fertil i Damien Teixidor iz Brisela.

Subotnja večer u OKC Abrašević će se nastaviti scenskom izvedbom Ivana Skoke i Igora Gudelja pod nazivom “Where is my money”, nakon čega će se posjetioci moći družiti kroz Funeral Disco muzički program. Posljednji dan Alter Kulture u Mostaru bit će organizirana akcija postavljanja arhiva na otvorenom, (Re)collecting Mostar, dok će se trodnevni program završiti na igralištu Centra za kulturu gdje će biti postavljen rad Fertila i Teixidora, te otvorena radionica za skejt park uz performance, break-dance, skateboarding i druge sadržaje.

Iako potaknuta inicijativom Kandidature grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, Platforma je nastala kao strateški korak ka ujedinjenju generalno raspršene i neusklađene kulturno-umjetničke scene Bosne i Hercegovine. «Posebno inspirirani angažiranošću građana i građanki Banja Luke sa kojima smo učestvovali u protestima i borbi za Picin park i općenito za javni prostor, pozivamo i Mostarce i Mostarke da budu dio Alter Kulture i istraže nove načine komunikacije, izražaja i saradnje», ističu iz Udruženja «Pravo Ljudski» iz Sarajeva, UNSA GETO iz Banja Luke, OKC Abrašević iz Mostara i Centar za stvaralački, istraživački i građanski angažman "Grad" iz Tuzle.

Platforma Alter Kultura je neformalna mreža 4 organizacije iz 4 grada, otvorena ka umjetničkim radnicima/cama, organizacijama i individualcima koji/e djeluju/e na području umjetnosti i kulture.

Alter Kultura će se nastaviti u Tuzli 26. i 27. juna, a završava se u Sarajevu 29. i 30. ovog mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza