Sarajevo grad filma 2012: Počelo snimanje kratkog igranog filma "Nešto slatko"

10.04.2012. 10:51 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo grad filma 2012: Počelo snimanje kratkog igranog filma 'Nešto slatko'

Početak realizacije projekta Sarajevo grad filma 2012. ozvaničen je proteklog vikenda prvom klapom kratkometražnog igranog filma NEŠTO SLATKO rediteljice Jelene Gavrilović iz Srbije.

Rediteljica Gavrilović učestvovala je na 5. Sarajevo Talent Campusu. Scenario za film potpisuje bh. scenaristica Tanja Šljivar (učesnica 4. STC-a), a uloge u filmu su pripale Ani Mandić, Jasni Đuričić, Rijadu Gvozdenu, Adiju Hrustemoviću, Selmi Čosić, Dori Glinac, Hani Kalač i Maku Alijeviću. Film će biti sniman u naredna dva dana u Sarajevu.

Nakon NEŠTO SLATKO, počet će snimanje filma KRUŽNI TOK. Režiju za ovaj film potpisuje mađarska rediteljica Orsy Nagypal (učesnica 5. STC-a), a scenario Elizampetta Ilia Georgiadou (učesnica 5. STC-a) iz Grčke. Snimanje će trajati od 12. do 14. aprila. Uloge u filmu ostvarit će Leon Lučev i Irina Dobnik.

Posljednji će biti sniman film IGRALIŠTE rumunjskog reditelja Ionuta Piturescua (učesnik 5. STC-a), a prema scenariju Zelmire Szabo. Uloge u filmu ostvarit će Senad Alihodžić (učesnik 3. STC-a), Amila Hodžić, Selma Čosić, Milan Pavlović i Behija Alić. Snimanje će trajati od 16. do 18. aprila. Svi filmovi biće snimani u Sarajevu i njegovoj bližoj okolini. Kao i svake godine, članovi odabranih timova svakog filma internacionalnog su sastava i sastavljeni su od autora i glumaca iz najmanje dvije različite zemlje regije. Osim toga uz mlade glumce, učesnike ranijih Talent Campusa, uloge u filmovima ostvaruju i profesionalni glumci. Na ovaj način, Sarajevo Film Festival nastoji potaknutisaradnju i stvaranje nove mreže među mladim talentovanim i kreativnim autorima regiona, čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije.

Na svim filmovima će raditi i učesnici ovogodišnje Producentske radionice. Riječ je o mladim producentima: Dragani Jovović (Srbija), Mileni Džambasović (Srbija), Nandoru Lovasu (Mađarska). Producentska radionica Sarajevo grad filma namijenjena je mladim profesionalcima iz 13 zemalja regiona koji su na jednom od dva prethodna izdanja Sarajevo Talent Campusa učestvovali kao producenti.

Filmovi snimljeni u okviru projekta Sarajevo grad filma 2012. imat će prvo prikazivanje u okviru 18. Sarajevo Film Festivala.

Glavni partner projekta Sarajevo grad filma je ATLANTIC Grupa koja će i ove godine dodijeliti nagradu najboljem ostvarenju projekta Sarajevo grad filma 2012, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza