London 2012 - 500 dana do početka Olimpijskih igara

14.03.2011. 16:35 / Izvor: eKapija.ba
London 2012 - 500 dana do početka Olimpijskih igara

Za samo 500 dana, dok se budu palila svjetla na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara 2012. godine, pogled svijeta biće na Velikoj Britaniji. Britanci su spremni da dočekaju prijatelje iz cijelog svijeta, sportiste i gledaoce, na događaju koji moj prijatelj i domaćin Igara, Lord Coe, opisuje kao najveću predstavu na zemlju, stoji u saopćenju koje potpisuje ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague.

(Ovako će izgledati Olimpijski stadion)

Pripreme u Londonu su uveliko u toku, uključujući i izgradnju prekrasnog novog parka, najvećeg u Evropi, čije su već tri četvrtine završene.

London ima tu privilegiju da je za domaćina ove međunarodne sportske ekstravagancije izabran više puta nego ijedan drugi grad. Prema njegovim riječima, svaki put su se trudili da daju trajni doprinos Olimpijskom pokretu. Tokom Igara 1908. godine u Londonu, sportisti su po prvi put defilirali noseći zastavu svoje zemlje, a događaji koji su upriličeni kao dodatna aktivnosti Igrama 1948. godine u Londonu, su kasnije proizašli u Paraolimpijski pokret. U 2012. godini, kaže, namjeravaju nastaviti ovu tradiciju inovativnosti tako što će organizovati Igre koje su više no ikada ekološki održive, pristupačne i sveobuhvatne.

(Radovi na izgradi Olimpijskog parka)

Tako se dizajn Olimpijskog parka 2012. zasniva na energetskoj učinkovitosti, postajući model održivog življenja. 90% materijala od zgrada koje su srušene, kako bi se na njihovom mjestu izgradili novi objekti, je ponovo iskorišteno za gradnju, a zasadili su 20.000 stabala dajući tako nova pluća gradu Londonu, novu životnu sredinu za životinjski svijet, te novi raj za opuštanje građana Londona, navodi se u članku.

U dizajn i konstrukciju građevina, otvorene terene i javni transport uključili su pristup za osobe sa posebnim potrebama, osiguravši time da svi mogu u potpunosti uživati u spektaklu ovih Igara.

"Ovaj dio našeg rada je od vitalnog značaja i ja sam veoma posvećen pitanju pristupačnosti Igara. Do danas, izrada i usvajanje Zakona o suzbijanju diskriminacije osoba sa posebnim potrebama je moj politički uspjeh kojim se jako ponosim. Zbog toga sam veoma zadovoljan što očekujemo više od 2 miliona gledalaca na Paraolimpijskim igrama 2012. godine, jer putem Paraolimpijskih igara i sjajnih primjera sportskih uspjeha osoba sa posebnim potrebama, mi nastavljamo mijenjati odnos prema osobama sa posebnim potrebama", ističe Hague.

Inače, prijava za organizaciju Igara obuhvatala je obećanje da će London putem snage sporta povezati mlade širom svijeta. Međunarodni program inspiracije ima za cilj da za 12 miliona djece u 20 zemalja omogući kvalitetno i sveobuhvatno fizičko vaspitanje/kulturu, sport i igru. Ovaj program je već obuhvatio 7 miliona djece širom svijeta, a, u sklopu ovog programa, više od 300 britanskih škola sklopilo je partnerstvo sa školama širom svijeta.

(Radovi na izgradnji Centra za vodene sportove)

Opisujući pripreme William Hague kaže da će njihove Olimpijske igre imaju za cilj da okupe ljude iz svih dijelova Britanije. Svi regioni zemlje će, kako kaže, biti domaćini sportistima koji će boraviti na pripremama u kampovima za obuku prije početka Igara, a olimpijska baklja će osvijetliti put širom Britanskih ostrva, donoseći duh igara u sva četiri dijela nacije. Tokom prolaska baklje, 95 procenata britanske populacije biće jedan sat udaljeno od nje, a zabava, priredbe i koncerti obilježit će njen dolazak na svako odredište.

"Kao ministar vanjskih poslova Velike Britanije, želim vas pozvati da se i sami uvjerite u ono što Velika Britanija ima da ponudi tokom ovog zaista značajnog događaja. Želim vam pokazati da je naša velika nacija jedno od najboljih mjesta za život, rad, posjetu i poslovanje. Od danas možete rezervisati ulaznice za najveću predstavu na svijetu. Dođite i pridružite nam se u onom što obećava da će biti zaista nezaboravno iskustvo", zaključio je ministar Hague.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza