Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo podnose kandidaturu za domaćina EYOWF 2017.

31.05.2011. 08:32 / Izvor: eKapija.ba
Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo podnose kandidaturu za domaćina EYOWF 2017.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen i gradonačelnik Grada Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović potpisali su jučer u Olimpijskom komitetu BiH Memorandum o razumijevanju povodom zajedničkog podnošenja ponovne aplikacije za domaćinstvo evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOWF). Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo su izgubili kandidaturu za EYOWF 2015. godine, međutim, predsjednik OKBiH Izet Rađo vjeruje da će EYOWF 2017. biti održan u BiH jer Međunarodni olimpijski komitet (MOK) vidi Sarajevo i Istočno Sarajevo kao ozbiljne kandidate.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju gradonačelnici su dali "zeleno svjetlo" kandidaturi. "Moramo vratiti olimpijski duh koji već duže vrijeme gubimo. Imamo mnogo više iskustva u podnošenju kandidatura nego što je to bio slučaj za EYOWF 2015. godine i siguran sam da ćemo dobiti domaćinstvo 2017. godine", istakao je gradonačelnik Radovanović.

Gradonačelnik Behmen smatra da bi osvajanjem domaćinstva EYOWF-a 2017. godine oživjele sarajevske olimpijske planine i olimpijski duh građana Sarajeva. "Uspješnim organiziranjem Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju prošle zime pokazali smo da možemo ugostiti velike događaje. Vjerujem da će do 2017. godine BiH i sve zemlje regiona ući u Evropsku uniju, što bi nam dodatno olakšalo organiziranje EYOWF-a", kazao je Behmen.

Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo bi najkasnije do početka avgusta ove godine trebali Evropskom olimpijskom komitetu podnijeti ponovnu aplikaciju. Na proljeće naredne godine očekuje se dolazak Evaluacijske komisije EOK-a, a konačna odluka o gradu domaćinu EYOWF-a 2017. donijet će se na Generalnoj skupštini EOK-a naredne godine.

Jučer je također najavljeno da će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo pokrenuti aktivnosti prema državnoj, entitetskim i kantonalnoj vladi u cilju pribavljanja potrebnih finansijskih garancija za pripreme i organizaciju EYOWF-a 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza