Tradicionalne 445. skokove sa Starog mosta pratit će cijeli svijet

06.07.2011. 08:53 / Izvor: Dnevni list
Tradicionalne 445. skokove sa Starog mosta pratit će cijeli svijet

Za ovogodišnje skokove sa Starog mosta u Mostaru koji se već tradicionalno održavaju zadnji tjedan u mjesecu srpnju pripreme se odvijaju punom parom. Tradicionalni 445. visinski skokovi s UNESCO-vog spomenika, koji će se ove godine održati 31. srpnja, Mostar će učiniti središtem zbivanja i bez sumnje kao i proteklih godina mamiti pogled cijeloga svijeta.

Tako će ljubiteljima skokova koji ne budu mogli doći u grad na Neretvi prijenos biti osiguran preko malih ekrana na TV1, a preko satelita skokovi će po prvi put biti dostupni i kompletnoj dijaspori.

Veliko zanimanje

Značaj ove manifestacije koja već stoljećima šalje pozitivne slike grada na Neretvi posljednjih godina sve više plijeni pozornost i svjetske javnosti kao jedinstveni događaj od međunarodnog značaja.

"Premda se prijave za skokove prema ustaljenoj praksi vrše tek krajem lipnja, prema zanimanju koje vlada, ove godine očekujemo rekordan broj skakača", kazao je Emir Balić, član organizacijskog odbora. Očekujući više od 100 skakača i ove godine natjecat će se, kako kaže, većina prošlogodišnjih natjecatelja, kako u skokovima na noge, tako i u kategoriji skokova na glavu, odnosno "mostarske laste".

Ne krijući radost što se značaj ove manifestacije prepoznaje u cijelome svijetu, kaže da se na ovogodišnjim skokovima očekuju brojni dolasci skakača kako iz naše države, tako i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Crne Gore te nekih dalekih zemalja.

Ističući kako su mostarski skokovi sa Starog mosta najisplativiji turistički proizvod s tradicijom starom i više od 400 godina, Balić vjeruje da neće biti nepredviđenih teškoća, jer, kako navodi, organizatori iz Kluba skakača u vodu "Mostari" su svjesni odgovornosti koju nosi organizacija ove manifestacije te su s pripremama već davno započeli.

"Mi smo uvjereni kako neće biti nikakvih problema te da će ovo biti jedni od najbolje organiziranih skokova", ustvrdio je Balić, napominjući kako u vrijeme ove svečanosti neće nedostajati ni tradicionalnog druženja uz bogat kulturno-zabavni program.

Bogat program

Iako će sami skokovi biti upriličeni 31 .srpnja, s početkom u 16 sati, manifestacija počinje već u noći s petka na subotu. Program otvara tradicionalna bakljada i skokovi s mosta točno u ponoć te party na platou ispod Staroga mosta. Također su najavljeni i brojni sadržaji koji će pratiti glavnu manifestaciju, poput ispijanja kave pripremljene u najvećoj džezvi na svijetu, potom šlaufijade, bodovanja najbržeg spusta i najorginalnijeg šlaufa, turnira u tavli, odbojci i malom nogometu na pijesku, uz bogat glazbeni sadržaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza