Dalmacija Wine Expo - Vodeći enogastro festival 29. i 30. aprila

19.04.2011. 13:34 / Izvor: eKapija.ba
Dalmacija Wine Expo - Vodeći enogastro festival 29. i 30. aprila

Makarska će krajem sljedećeg tjedna biti središtem gastro događanja za praznik prvog maja, nakon što svoja vrata 29. i 30. aprila po drugi put otvori vodeći enogastro festival Dalmacije, Dalmacija Wine Expo. Organizatori su za posjetitelje pripremili "totalni" paket za praznik prvog maja koji uključuje vinsku izložbu, kuhanje uglednih hrvatskih kuhara u restoranima grada, niz kulturnih i obrazovnih događanja te smještaj po izuzetno povoljnim cijenama od 80 kuna naviše.

Festival je središte okupljanja zaljubljenika u vino, hranu i umjetnost tijekom niza događanja kojima je cilj promocija i unaprijeđenje regionalne kulture vina i gastronomije. Vinska izložba će ovog prazničnog vikenda okupiti više od stotinu proizvođača vina, delikatesa i maslinovih ulja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok će popratna događanja obilježiti događanja s predstavnicima vrhunskih restorana i hotela, hrvatski top kuhari, te, općenito, ljubitelje gastronomije.

Program drugog po redu Dalmacija Wine Expa osmišljen je na način da cijela Makarska "diše" s događanjima, a raspoređen je na nekoliko lokacija diljem grada. Posjetiteljima će tijekom vikenda trajanja sajma biti ponuđen smještaj već od 80 kuna, što će zaokružiti prazničnu ponudu Makarske. Misija organizatora sajma - tima mladih, obrazovanih i stručnih ljudi - oblikovati je vinsku scenu, dok im je vizija postati nezaobilaznim mjestom istinskih ljubitelja vina i hrane.

Nakon uspješno organiziranog prvog festivala u 2010., Dalmacija Wine Expo u svom drugom izdanju donosi niz novosti. Izložbeni dio sajma pružit će pregled hrvatske enogastro scene te okupiti više od stotinu proizvođača vina, delikatesa i maslinovih ulja.

"Regija u kojoj živimo izniman je gastronomski potencijal, i svojevrsan neistražen teritorij. Želja nam je ucrtati put budućim trendovima u gastronomiji te Makarskoj i regiji ponuditi jedan potpuno novi element turističke ponude. Naš paket se, osim vinskog sajma, sastoji od niza događanja i izuzetno povoljnog smještaja, što Makarsku čini savršenim odredištem za odmor prvog maja", izjavio je voditelj organizacije festivala, Milan Ožić.

Uz vinska događanja, u sklopu Dalmacija Wine Expa u Makarskoj će se održati događanje Zvijezde kuhinje, koje će u restoranima ovog grada okupiti ponajbolje hrvatske kuhare i predstaviti njihove autorske jelovnike. Tijekom prvog dana festivala, 29. aprila, posjetitelji će po prihvatljivim cijenama imati priliku kušati jela gostujućih kuhara Andreja Barbierija (Bevanda), Raula Lajtmana (Apetit City) Tomislava Špičeka (Špiček), Zdravka Tomšića (Draga di Lovrana), Tomislava Veseljaka (Panino) te Deniza Zembe (Le Mandrać).

Tijekom događanja „Perfect Match“ kuhari vodećih dalmatinskih restorana i predstavnici medija ocijenit će vina na temelju sparivanja s uobičajenom dalmatinskom gastro ponudom. Pomno birani glasači, zaljubljenici u hranu, glasovanjem će odabrati najbolje restorane Dalmacije, dok će na događanju pod nazivom „Zvijezde kuhaju“ ponajbolji hrvatski kuhari omogućiti gostima da uživaju u vrhunskoj gastronomiji po prihvatljivim cijenama. Nizom edukacija i stručnih predavanja tijekom sajma organizatori žele potaknuti širenje i razmjenu znanja o gastronomiji. Program će upotpuniti niz kulturnih događanja, poput koncerata i izložbi.

Misija organizatora Dalmacija Wine Expa oblikovati je vinsku scenu, a vizija postati nezaobilaznim mjestom svakog istinskog ljubitelja vina i hrane. Ciljevi Dalmacija Wine Expa su promocija kulture vina i obogaćivanje hrvatske gastro scene; ukazivanje na nužnost kontinuirane edukacije ugostiteljskog sektora, te suvremenim programom polaznicima seminara približiti svjetska iskustva; stvaranje i educiranje novih ljubitelja vina; umrežiti proizvođače vina, vinske stručnjake, akademsku zajednicu, političku elitu, novinare, distributere i ugostitelje te na taj način učvrstiti dosadašnje i kreirati nove poslovne veze.

Inzistirajući na kvaliteti, organizatori žele doprinijeti kulturi izvrsnosti u proizvodnji vina i hrane, te istaknuti važnost profesionalnog odnosa prema potrošaču; promovirati hrvatska vina i gastronomske specijalitete domaćem stanovništvu i turistima; potaknuti brendiranje Hrvatske kao nezaobilazne enogastro destinacije; kontinuirano raditi na promociji bogatstva i raznolikosti dalmatinske kuhinje, te njenom brendiranju; kroz tematske radionice i druženja osigurati susret i izmjenu mišljenja između ugostitelja i vinara te organizirati elitni wine party na kojem će se uz sudionike festivala zabaviti i poznate osobe estrade i sporta te mu osigurati dugoročni image lifestyle destinacije.

Detaljni program događanja dostupan je na www.dalmacijawineexpo.com.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza