Hrvatska priprema turističku rutu "Putevima Tita": Američki studenti u Kumrovcu će dati pionirsku zakletvu

15.08.2012. 10:06 / Izvor: eKapija.ba
Hrvatska priprema turističku rutu 'Putevima Tita': Američki studenti u Kumrovcu će dati pionirsku zakletvu

Bit će to uistinu neobičan prizor. Američki studenti u kapama i maramama recitirat će pionirsku zakletvu koja počinje rečenicom "Danas kada postajem pionir..." pred Titovom rodnom kućom u Kumrovcu, a onda će trčati štafetu koja se za Jugoslavije trčala svake godine za Maršalov rođendan.

Riječ je o ideji političko-povijesnog turizma, a program se vodi pod radnim naslovom "Putevima Tita". Osmislila ju je turistička agencija Net Travel Service, koja pripada međunarodnoj grupaciji Tulmare s uredima u SAD-u, Aziji i Europi te uredom u Zagrebu koji je zadužen za zemlje u regiji.

Studijsko putovanje

"U SAD-u postoji velik interes za ovakve aranžmane. Američki studenti ne mogu diplomirati ako barem kratko vrijeme nisu proveli u inozemstvu. Naš ured u Bostonu ima čitav odjel koji se bavi ovakvim programima", kaže Mirela Sučić Čevra, direktorica NTS-a.

Zasad je projekt na razini ideje, a prvi gosti dolaze, bude li sve prema planu, već sljedeće godine. Net Travel Service osnovan je 1998. kao joint venture multinacionalki Tumlare i JTB, koja bi program nudila svojim operaterima u SAD-u, a koji surađuju sa svim velikim američkim sveučilištima.

Sedmodnevni izlet

Plan je da "Putevi Tita" ne budu samo obična turistička tura, već i studijsko putovanje. Stoga bi program uključivao i predavanja povjesničara i stručnjaka. Kao obavezna stanica spominje se Brozova rodna kuća u Kumrovcu, ali nisu isključene i druge povijesno važne lokacije.

"Planiramo sedmodnevni program. Obilazit će se lokacije vezane uz Titov život poput Kumrovca, Bleda, Ljubljanje, Zagreba i Beograda, zatim Brijuna, a možda i Golog otoka. Smatramo da je Tito kao svjetska povijesna ličnost element na kojem možemo graditi pristup ovom tržištu", objašnjava Sučić Cevra. Uz povijesne lekcije, zainteresirane studente i profesore očekuje i puno zabave. Među ostalim, svatko od njih dobio bi svoju pionirsku uniformu s plavom kapom i crvenom maramom. Svi će imati prilike naučiti pionirsku zakletvu, a u planu su i susreti s članovima društva posvećeni Titovu liku i djelu te s ljudima koji su preživjele bitke u Drugom svjetskom ratu.

Uz Tita, agencija nudi čitavu paletu različitih tailor made programa.

"Do sada smo imali grupe koje su obilazile domove za napuštenu djecu, staračke domove, bolnice i farme. Imamo program koji se bavi životom i djelom Ivana Meštrovića, koji je u Americi jako cijenjen. Jedan program nam se bavi domovinskim ratom i u njega su uključena i svjedočenja sudionika rata i posjeti lokacijama bitaka", kaže Mirela.

Cijena nepoznata

Američki agenti i predstavnici Sveučilišta u rujnu bi trebali obići sve lokacije koje bi se našle na Titovoj ruti, nakon čega će uslugu početi promovirati po američkim kampusima. Očekuje se velik broj zainteresiranih, a prve grupe trebale bi stići već sljedeće godine. Nije poznato koliko bi tura mogla stajati.

izvor: jutarnji.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza