Preporuka eKapije: Stari vezirski grad kojeg vole putnici namjernici

03.08.2012. 12:00 / Izvor: eKapija.ba
Preporuka eKapije: Stari vezirski grad kojeg vole putnici namjernici

Iako se ne radi neka velika promocija starog vezirskog grada Travnika, on još uvijek privlači turiste. Iz Turističke zajednice Srednjobosanske županije kažu da nemaju podataka koliko turista odsjedne u ovom gradu, jer se većina njih ne prijavljuje, ali ono što je primjetno je da je povećan broj dolazaka u ljetnjim mjesecima.

(Tvrđava Stari grad)

Brojne su stvari koje privlače turiste. Na ovom području postoji 28 zaštićenih kulturno-povijesnih objekata, od kojih je većina u aktivnoj funkciji.

Među njima se posebno izdvaja srednjovjekovna tvrđava "Stari grad", koja je izgrađena prvoj polovici 15. stoljeća. Nije poznato kako su ga Turci osvojili, ali se zna da su je nadograđivali i proširavali. Za vremena Austro -Ugarske tvrđava se naziva kastel ili kaštel. Smatra se jednom od najbolje očuvanih tvđava u BiH.

Ovaj grad kojeg su nekada zvali europskim Istanbulom krasi i Jeni džamija, koja predstavlja najstariji objekat iz turskog perioda, te Sulejmanija ili Šarena džamija.

Za vrijeme turske vladavine u Bosni bio je prijestolnica. Za tristotinjak godina postojanja Bosanskog pašaluka (1580.-1878.) Travnik je ubjedljivo najduže bio prijestolnica, više od stotinu i pedeset godina. Ostatak su to manje ili više ravnopravno podijelili Banja Luka i Sarajevo.

Grad je nadaleko poznati i po travničkom siru, te izletištu Plava voda, gdje se od pamtivijeka zaustavljaju putnici namjernici koje put vodi kroz Travnik, te se okrepljuju hladnom, kristalno čistom vodom. Popije se i popularna „Lutvina kahva“ i obavezno pojede porcija travničkih ćevapa po kojima je grad također poznat.

Izletište se nalazi u starom travničkom naselju "Šumeće" koje je upravo dobilo ime po stalnoj huci Plave vode i povremenoj potoka Hendek. Kako piše Ivo Andrić tu su se za vrijeme turske vladavine nad Bosnom tu su se okupljali čaršijski prvaci i raspravljali o političkim gibanjima u gradu.

(Rodna kuća Ive Andrića)

Travnik je poznat i po našem jedinom nobelovcu Ivi Andriću koji je svoj grad ovjekovječio u knjizi "Travnička hronika", iako mu to, poslije rata njegova `čaršija `, nije vratila. Naime, u Travniku još ne postoji ulica koja nosi ime ovog nobelovca.

Ipak, tijekom boravka u Travniku može se posjetiti memorijalni muzej "Rodna kuća Ive Andrića" koja se nalazi u samom centru grada. U njemu se nalazi stalna izložbena postavka koja predstavlja život i literaturu ovog nobelovca, i sastoji se od rodne sobe, sobe posvećene romanu "Travnička hronika", fototeke sa fotografijama sa dodjele Nobelove nagrade, biblioteke sa umjetničkom zbirkom i slušaonice.

Moguća je posjeta i Zavičajnom muzeju Travnik u kojem se nalaze brojni zanimljivi eksponati, a to je mjesto gdje se može vidjeti i bjeloglavi sup, jedan od rijetkih i svudje zaštićenih vrsta koje je nekada naseljavao ovaj grad.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza