Mrkva, najstarija ćevabdžinica u ovom dijelu Evrope - Bogata historija, kultura i običaji

03.02.2010. 12:23 / Izvor: eKapija.ba
Mrkva, najstarija ćevabdžinica u ovom dijelu Evrope - Bogata historija, kultura i običaji

Bogata historija, kultura, običaji i originalnost Sarajeva i Baščaršije, te dugogodišnje iskustvo porodice Mrkva, utkani su u jedinstvene recepte za pravljenje ćevapčića, pljeskavica, sudžukica i drugih mesnih proizvoda najstarije ćevabdžinice u ovom djelu jugoistične Evrope.

Utemeljitelj i osnivač, još davne 1963. godine bio je Ejub Mrkva. "Dedo Mrkva", kako su ga još odmilja zvali, bio je poznat i po svojim dobročinstvima pogotovo pomažući siromašne. Najpoznatiji "Dedin" projekat je osnivanje Narodne kuhinje "Stari Grad" 1992. godine, koja i danas djeluje i servira hiljade obroka dnevno onima kojima je to najpotrebnije.

Danas, na stotine ćevabdžinica i restorana širom Sarajeva, Bosne i Hercegovine, pa i svijeta, nude ove prepoznatljive simbole originalnosti, prvenstveno sarajevskog ali i bosanskohercegovačkog roštilja. Svako ima neku svoju tajnu kada je recept u pitanju, a tajna Mrkvinih ćevapčića i pljeskavica je izražena u jedinstvenom ukusu, koji vrijedi barem jedanput probati. Ko jednom proba Mrkvine recepte, sigurno će postati njihov stalni gost koji će nastaviti uživati u proizvodima koji su spravljeni od najkvalitetnijih vrsta mesa.

Mrkva danas ima i više svojih poslovnica u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i predstavlja prepoznatljivo ime u svijetu ugostiteljstva. Poput one na Baščaršiji, poslovnice na Grbavici i Dobrinji su također savremeno uređene, pritom ne gubeći duh kulture, tradicije i običaja.

Nije li tradicija Mrkve dovoljno duga i originalna da Vam zajamči siguran užitak?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza