Ljetna škola znanja i kreativnosti i aktivnosti u Donjem Vakufu

11.06.2012. 14:38 / Izvor: eKapija.ba
Ljetna škola znanja i kreativnosti i aktivnosti u Donjem Vakufu

U srijedu, 13. juna počinje sa radom petodnevna Ljetna škola znanja i kreativnosti - Moj grad me treba! u Donjem Vakufu. Ciljna grupa su prvenstveno učenici i učenice osmih razreda sa općine Donji Vakuf koji će pohađati ovu školu i na kojoj će učiti o društvenom aktivizmu, pravima mladih, međureligijskom dijalogu i volonterizmu. Osim aktivizmom, budući srednjoškolci će se baviti i kreativnim radom te će pripremiti prodajnu izložbu svojih radova Humanitarni prodajni bazar.

Sredstva prikupljena od bazara usmjerit će se na kupovinu didaktičkog materijala u Dječijem vrtiću, koji je partner projekta. Predavanja i radionice će voditi mladi koji su porijeklom iz Donjeg Vakufa ali nakon što su uspješno završili fakultete danas rade i žive negdje drugo. Ključna ideja iza ove ljetne škole jeste upravo to da djeca u Donjem Vakufu uvide da su brojni njihovi sugrađani i sugrađanke išli u te iste škole i marljivim radom kasnije završili škole i fakultete i da su danas korisni članovi i članice društva.

U okviru ljetne škole održat će se tri javna događaja koja imaju za cilj animirati javnost u Donjem Vakufu da prepozna kako su mladi pokretačka snaga koja može promijeniti stanje u ovom gradu. Za djecu je to komična, mađioničarska predstava "Svijet čarolije" u četvrtak, za širu javnost javna tribina: "Mladi u Donjem Vakufu: prilike, perspektive, budućnost" u subotu i humanitarni prodajni bazar u nedjelju. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Projekat realiziraju Zavod Krog, Slovenija i Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti, Sarajevo, u saradnji sa Općinom Donji Vakuf i JU Dječiji vrtić, Donji Vakuf. Projekat su podržali Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije, SHL fondacija, Sarajevo i Centar za napredne studije Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza