Naučnici "provalili u ljudski mozak"

30.08.2012. 08:31 / Izvor: Federalna.ba
Naučnici 'provalili u ljudski mozak'

Koliko god se idilično činila ideja upravljanja mislima, najnovije istraživanje provedeno u saradnji Univerziteta u Oksfordu, Ženevi i Kalifornijskom Brekli univerzitetu pokazala je kako ta tehnologija ima i svoju mračnu stranu.

Koristeći se komercijalno dostupnim uređajem za elektroencefalografiju (EEG), koji kompanija Emotiv prodaje za jednostavno upravljanje računarima, istraživači su uspjeli da "hakuju" mozgove dobrovoljaca koji su učestvovali u testiranju kako bi očitali PIN brojeve iz njihove svijesti.

Dobrovoljcima su prvo naredili da zapamte broj koji je predstavljao PIN u istraživanju, a potom su im pred očima puštali brojeve od 0 do 9. Kroz čitanje moždanih talasa, bili su u stanju da otkriju PIN brojeve i do 40% preciznije nego što bi mogli da su samo nasumično pogađali brojeve.

Slični rezultati dobijeni su i kada su ispitanici upitani za druge stvari poput njihovih adresa stanovanja i datuma rođenja.

Iako preciznost nije impresivno velika, naučnici ističu kako se radi o dokazu koncepta - teoretski je moguće "provaliti" u nečiji mozak i iz njega izvući informaciju koju osoba nije htjela podijeliti, a za pretpostaviti je da će u budućnosti preciznost komercijalnih EEG uređaja biti znatno veća.

Ovakva istraživanja važna su kako bi se na vrijeme spriječile moguće zloupotrebe novih tehnologija prije nego što se razviju do nivoa na kom će biti podjednako lako ukrasti informacije iz mozga poput krađe podataka iz kompjutera.

(B92.net/federalna.ba)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza