U Sarajevu održana manifestacija "Okusimo grad"

21.06.2012. 12:02 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu održana manifestacija 'Okusimo grad'

Radionica u kojoj je učestvovalo oko stotinu djece održana je u srijedu u Sarajevu, a imala je za cilj podstaći djecu na razmišljanje o njihovom mjestu u Velikom gradu gdje su imala mogućnost prikazati svoju sliku grada.

Koordinatori i partneri radionice bili su i LIFT-prostorne inicijative i CREATIVUS, udruženje mladih za komunikaciju i kreativno učenje.

Održavanje ove radionice bila je jedna od najavnih aktivnosti Svjetskog foruma urbanizma koji će trajati od 6. do 9. septembra i okupit će neka od najznačajnijih svjetskih imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog uređenja.

U sklopu Foruma bit će održane četiri konferencije, čije će teme biti "Ambicije Projekta Velikog Pariza", "Odnos kulture i kulturnog naslijeđa - ekonomski interes", "Izazovi modernog transporta u svjetskim metropolama" i "Koncept moderne metropole nakon Kyotoa".

Prema najavi LUNATBWASarajevo, na konferencijama bi trebali učestvovati svjetski priznata imena urbanizma i arhitekture kao što su Jean Nouvel, sir Richard Rogers, Christian de Portzamparc (dobitnici Nagrade Pritzker - pandana Nobelove nagrade za arhitekturu), potom Roland Castro, Antoine Grumbach, Michel Cantal-Dupart, i dr.

Očekuje se da Forumu prisustvuju i gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe, predsjednik Regiona Pariza Jean Paul Huchon, kao i gradonačelnici većine gradova Balkana i gradova pobratima Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza