Film "Orkestar" - paradigma jednog vremena

25.07.2011. 09:41 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Film 'Orkestar' - paradigma jednog vremena

Drugi dan 17. Sarajevo Film Festivala bio je poseban, budući da je u subotu navečer održana svjetska premijera dugo očekivanog filma "Orkestar". Riječ je o svojevrsnom dokumentu koji svjedoči o 25-ogodišnjoj karijeri Saše Lošića i kultne sarajevske grupe "Plavi orkestar".

(Ekipa filma)

Protagonisti filma su brojni muzičari, političari, umjetnici, sportisti, novinari, kritičari a među njima Ivica Osim, Bogić Bogićević, Stjepan Mesić, Milan Kučan, Elvis J. Kurtović, Rambo Amadeus, Momčilo Bajagić Bajaga, grupa Laibach, Branko Đurić Đuro, Bogdan Diklić Dragan Bjelogrlić, Abdulah Sidran, Miljenko Jergović... kao i mnoge manje poznate osobe.

Scenarij je napisao bosanskohercegovački režiser Pjer Žalica, dok je koautor projekta Saša Lošić. Produkciju filma potpisuje "Refresh Production". Film je sniman skoro četiri godine u Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Beču, na nekoliko lokacija hrvatskog primorja, kao i u Rumuniji.

"Pošto smo pričali o jednom vremenu, cilj nam je bio da napravimo historijsko čitanje. Htjeli smo da kažemo kako smo se osjećali u ono vrijeme prije rata, za vrijeme rata - kad je bilo najgore, te kako se osjećamo danas. Kriterij je bio da razgovaramo sa ljudima koje volimo i vjerujemo, koje nismo znali a htjeli da upoznamo. Želio bih da pouku iz ovog filma izvuku generacije mladih ljudi koje se ne sjećaju bivše države. Poruka je da nikakve okolnosti, bile one najteže ili najbolje, ne mogu biti opravdanje da budete loš čovjek“, kaže za Radio Slobodna Evropa Pjer Žalica.

Tehnički posmatrano, film je rađen vrlo skromno - jednom malom kamerom. Sagovornici su snimani na ulici, u njihovim domovima, odnosno mjestima gdje im je bilo ugodno govoriti, pojašnjava Žalica, te navodi da je tokom snimanja filma i sama ekipa došla do novih spoznaja.

"Bilo je svega, zbilja važnih stvari. Bilo mi je šokantno kad sam predsjednika Kučana pitao kada je prvi put osjetio da će se Jugoslavija raspasti. On mi je odgovorio da je to osjetio poslije rada Krajgerove komisije negdje u zimu 1984. godine. Upitao sam ga da li misli na olimpijsku godinu, na šta je on odgovorio: ``Da, nažalost``. Tako da je meni bila šokantna spoznaja da se, dok smo se radovali i očekivali strašan uzlet tokom ZOI-a 84`, bivša država počela ozbiljno raspadati“, kaže Žalica.

"Krivo srastanje"

(Pjer Žalica)

Svjetskoj premijeri „Orkestra“ u subotu prisustvovao je veliki broj poštovalaca „Plavog orkestra“, kao i sagovornika iz filma.

"Loša (Saša Lošić) me je zamolio da učestvujem u filmu pošto smo veliki prijatelji i cijenim njegov rad. Plavci (Plavi orkestar) su bili popularni širom Jugoslavije. Iako je Slovenija uvijek bila izuzetak glede primanja muzike - nešto je prošlo a nešto nije - Slovenci su Plavce primili kao domaći bend“, ističe slovenski muzičar Robert Pešut, poznatiji kao Magnifico.

"Trenutno pripremam muziku za drugi nastavak filma Dragana Bjelogrlića Montevideo, Bog te video", dodaje on.

Siniša Škarica muzički urednik bivšeg Jugotona, nekada najveće diskografske kuće u Jugoslaviji, danas Croatia Records-a, također je učestvovao u filmu. Nakon premijere, Škarica je za Radio Slobodna Evropa prokomentarisao utiske:

"Ovo što sam maločas vidio je ambiciozno i veliko ostvarenje. Saša Lošić i Plavi orkestar su paradigma jedne mladosti, jednog vremena i života u kojem je postojala jedna država koje više nema. Ono što je opstalo smo mi i muzika, a država nažalost nije. Možda je sve to bilo `krivo srastanje`, kako je rekao Johnny Štulić.“

Jedan od prvaka srbijanskog glumišta - Bogdan Diklić došao je na tri dana u bh. prijestolnicu na 17. Sarajevo Film Festival kako bi gledao film u kojem se i sam pojavljuje („Orkestar“), kao i da se druži sa mnogim prijateljima.

"Susreta je puno i Bogu hvala, prijatelja mnogo... Na festival sam došao sa kćerkicom. Ona je prvi put u Sarajevu. Zajedno smo obišli Baščaršiju, Begovu džamiju, Principov most, a nismo zaobišli ni ćevabdžinice".

Nakon svjetske premijere filma "Orkestar" na ovogodišnjoj sarajevskoj filmskoj smotri, slijede i regionalne premijere, pojašnjava producent filma Ademir Kenović.

"Film ćemo prvo prikazati u Hrvatskoj u Paklenici, a upravo pregovaramo i sa našim distributerom za cijelu regiju iz Slovenije. Namjeravamo film prikazati i u svijetu“, kazao je Kenanović.

Poslije desetogodišnje diskografske pauze, novi album Plavog orkestra mogao bi uskoro biti izdat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza