Od četvrtka klokani ponovo u Pionirskoj dolini

03.06.2013. 15:32 / Izvor: eKapija.ba
Od četvrtka klokani ponovo u Pionirskoj dolini

Noviteti i kontinuirano obogaćivanje ponude RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt razlog su što ovaj jedini bh. zoo vrt je stalno i iznova mjesto gdje svi Bosanci i Hercegovci mogu provesti ugodan boravak u prirodi i uređenom ambijentu.

Noviteti i kontinuirano obogaćivanje ponude RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt razlog su što ovaj jedini bosanskohercegovački rekreativno- zabavni centar sa zoo vrtom je stalno i iznova mjesto gdje svi Bosanci i Hercegovci  mogu provesti ugodan boravak u prirodi i uređenom ambijentu. Tako će biti i u četvrtak kada će „Pionirska dolina“ postati dom za još 13 novih životinja odnosno 4 životinjske vrste od kojih su jedna i valabi klokani.

Naime, iskrena, prije svega prijateljska i poslovna saradnja, u okviru koje su firme Revelique Cosmetics iz Austrije i CM/Ovnak iz Viteza doniranjem sredstava početkom proljeća ove godine, finansijski je omogućila da se pokrene procedura odabira, veterinarskog pregleda i transporta,  s rezultatom da čak 13 novih životinja u istom trenutku svoj dom nađu u našem jedinom zoo vrtu.

Sva potrebna administrativna procedura, kao i posjeta evropskim zoo vrtovima, veterinarski pregledi, dobijanje izvozne, transportne i uvozne dozvole, te pripreme transporta  konačno su završeni. Upravnik RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt Esad Tajić i veterinar Vedad Škapur, u pratnji transportnog vozila jučer su otputovali u Sloveniju odnosno u zoo vrt u Ljubljani, odakle će, nakon prijema, životinje u transportnom vozilu i krenuti put našeg zoo vrta.

Poznato je da će dolaskom novih životinja i mužjak valabi klokana, jedini preživjeli u prošlogodišnjem napadu pasa lutalica u „Pionirskoj dolini“, kada su nastradala četiri klokana, konačno nakon gotovo godinu ponovo dobiti društvo i to dvije nove ženke. Time će i ova tužna priča od augusta prošle godine konačno dobiti sretniji epilog. 

Upravo ponukani tim događajem donatori i prijatelji RZC “Pionirska dolina“ firme Revelique Cosmetics i CM/Ovnak, vrijednom donacijom dali su pozitivan primjer i pokazali svoju društvenu odgovornost, koju bi bilo lijepo, da slijede i druge kompanije. Time bi ponuda i sadržaj „Pionirske doline“, jedinstvene zelene oaze udaljene svega dva kilometra od strogog centra grada bili podignuti na vrlo značajniji nivo, što gradani BiH i zaslužuju.

S dolaskom novih životinja,  zoo vrt u „Pionirskoj dolini“ raspolagat će sa 42 životinjske vrste, što je svakako značajna, ali ne, po našim planovima i težnjama i naša konačna brojka. Poznato je da su cijene ulaznica prilagođene „svačijem džepu“ , jer je za djecu do pet godina ulaz besplatan,  za djecu od 5 do 15 godina košta 1 KM, dok odrasle osobe odnosno starije do 15 godina za kartu trebaju izdvojiti 1,5 KM.

Ukratko, plan je da nove životinje već u četvrtak budu u svojim nastambama u „Pionirskoj dolini“, kad će biti  upriličena i prigodana svečanost i njihova prezentacija mnogobrojnim  prijateljima  našeg zoo vrta, ali i medijima, koji su zaista korektno i kontinuirano pratili ovaj projekat preduzeća "Park" i RZC "Pionirska dolina" i dali svoj doprinos u njegovoj realizaciji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza